Jedan od najvećih trgova na svetu krije malo kome poznatu istoriju imena

Crveni trg je jedan od najvećih trgova na svetu i nalazi se u najvećoj zemlji na svetu - Rusiji. Svojom veličanstvenošću krasi glavni grad Moskve.

Crveni trg krasi Crkva Svetog Vasilija Blaženog, Istorijski muzej i Kremlj, citadela u kojoj su nekada stanovali ruski carevi, zatim krunisali ruski imperatori, a danas predstavlja zvaničnu rezidenciju predsednika Ruske Federacije a pre toga sedište vrhovne vlasti Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Foto: Pixabay.com

Kada je u pitanje ime trga, postoji mnogo mišljenja. Jedni smatraju da se Crveni zove zbog prolivene krvi, drugi zato što su zidovi Kremlja crveni, a neki misle da je to zbog revolucionarnih ideala prošlosti kod kojih je crvena boja simbol republike.

Najviše pristalica nosi sledeće mišljenje: na ruskom se Crveni trg kaže КРАСНАЯ ПЛОЩАДЬ. U savremenom ruskom jeziku pridev красный znači crven. U staroruskom reč красный se upotrebljavala kada se govorilo o nečem lepom i dobrom.

Foto: Pixabay.com

Većina istoričara se ipak slaže u jednom: trg se zove КРАСНЫЙ zato što je on uvek bio najlepši, najveći i najvažniji u životu Moskve. 

Crveni trg je glavno mesto za šetnju u Moskvi. To je mesto koje treba da poseti svaki čovek. Bilo da je lep ili crven, sam trg ostavlja bez daha.

Autor: redportal.rs

#Crveni trg

#Moskva

#kremlj