Prvi put je urađena operacija presađivanja srca svinje u ljudsko telo

Prvi put u istoriji, čoveku je presađeno srce svinje! Ova operacija odigrala se u bolnici u Baltimoru, u američkoj državi Merilend. Pacijent kojem je presađeno srce svinje za sada se oseća dobro, ali je rano iznositi dugoročne prognoze, navode njegovi hirurzi.

Dejvid Benet (57) ulazi u istoriju kao prvi čovek kojem je urađena transplantacija srca svinje, a bio je na rubu smrti u trenutku kada su se lekari odlučili na ovaj korak. Dejvid nije bio kandidat za transplantaciju ljudskih organa jer je, kako prenose mediji, "samog sebe diskvalifikovao", piše Mondo.

Benet je bio mesecima na aparatima i srce mu je bilo oštećeno do te mere da smatralo da ne bi preživeo operaciju. Takođe nije u ranijem periodu pratio savete lekara, uzimao terapiju niti dolazio na kontrole.

- Znao sam da mi je ovo poslednja šansa, a želim da živim. Šanse su male, ali je ovo moja poslednja šansa. Ili da umrem, ili da me operišu - kazao je Benet pre nego što je stavljen pod anesteziju.

Operacija je urađena u petak i za sada je Benet na oporavku, oseća se dobro, i diše bez respiratora.

- Operacija je pokazala da transplantacija srca genetski modifikovane životinje ne izaziva momentalno odbijanje organa - oprezno su rekli njegovi lekari, svesni rizika da Benet ipak umre jer ovako nešto nikada nije urađeno i nezahvalno je davati prognoze.

Ipak, ostaje nada da ukoliko ovaj slučaj uspe, hronična nestašica organa za transplantaciju u budućnosti bude rešena.

Pogledajte:

IZVOR: YT / CBS Evening News

Autor: mondo.rs

#covek

#operacija

#svinjsko srce