Stres utiče na naše ljubavne veze više nego što smo svesni 😯

Deo problema u svačijim životima je što je stres ukorenjen u našoj svakodnevici. Stres je postao toliko normalan deo svakodnevnog života da partneri postaju imuni na simptome i znakove upozorenja. 

Ignorisanje stresa samo ga još više potpali. Čak i kada par pokuša da ignoriše stres, poput statičkog vazduha, oseća se i apsorbuje. Ako partneri razgovaraju o količini stresa koji osećaju, možda neće znati šta da urade po tom pitanju - zato je dobro potražiti alternativu i kreativna rešenja. Delimo sa vama savete psihologa i stručnjaka za međupartnerske odnose.

Foto: pexels.com

Takođe, stres je zarazan. Možemo ga uporediti sa igrom stonog tenisa, gde napetost skače napred-nazad između partnera. Partneri postaju nesposobni da se opuste i uživaju jedni u drugima. Stres se pojavljuje u našim postupcima, našem ponašanju i verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, tako da će sigurno uticati ne samo na oba partnera već i na njihov odnos. Parovi pod stresom se češće svađaju i svađaju, povlače se jedni od drugih, osećaju se nepovezano, tužno, frustrirano, besno. Stalni neprovereni stres može stvoriti veće probleme. Dugotrajni stres može se pretvoriti u depresiju i izolaciju što rezultira smrznutom i dalekom vezom.

Foto: pexels.com

1. Razgovarajte otvoreno sa svojim partnerom i dozvolite mu da vam se požali oko svega što ga muči. Ponekad je sve što nekome treba, da bi se oslobodio stresa, dobra sesija - zato vežbajte svoje veštine aktivnog slušanja, a onda sledeći put kada vaš partner bude pod stresom, ponudite mu da ćete ga sa puno pažnje saslušati. Postavljajte pitanja, razgovarajte; pružanje emocionalne i verbalne podrške ide daleko, naročito kada se situacija ne može brzo popraviti.

Takođe, nekad je i davanje prostora vašem partneru da se relaksira sam sa sobom isto poželjno. Davanje prostora partneru kad se kući vrate iz užurbanog dana i puštanje da se sami odmore mogu učiniti čuda. Stavite im do znanja da ih volite i i da imate razumevanje da će im možda trebati vremena za resetovanje. To može biti od velike pomoći.

Foto: pexels.com

2. Podelite obrok ili ga spremite zajedno. Nema tog problema koji dobar obrok ne može da popravi. Kada vaš partner ima stresan dan, ponudite se da kuvate ili da naručite omiljenu hranu. Taj mali gest sa vaše strane ne oduzima mnogo truda, ali će ipak učiniti mnogo toga za vašu drugu polovinu. U sitnicama se pokazuje da vam je stalo.

Foto: pexels.com

3. Isprobajte i priključite se partnerovom omiljenom hobiju. Skretanjem pažnje sa napetosti radeći nešto što nam donosi radost je odlična opcija da se oslobodite stresa. Kad osetite da je vaš partner pod stresom, predložite da oboje radite aktivnost koju oni vole da rade - čak i ako i sami niste nužno u njoj. Kakvi god da su partnerovi interesi ili hobiji, provedite neko vreme radeći nešto u čemu uživa. Bez sumnje ćete ubrzati put ka oporavku i uljepšati partnerov dan.

Foto: pexels.com

4. Gledajte vaš omiljeni zabavni sadržaj. Ovo će poslužiti kao tehnika ometanja da bi se njihovo razmišljanje privremeno oslobodilo situacije koja izaziva stres. Preporuka je da gledate sadržaj duhovitog sadržaja, koja će izazvati rasterećenost. Smeh takođe oslobađa endorfine koji mogu pomoći u smanjenju stresa.

Foto: pexels.com

Autor: redportal.rs

#Muško-ženski odnosi

#anti stres

#antistres

#ljubav

#moderna psihologija

#muško ženski odnosi

#psihologija

#saveti

#seks

#stres