45 godina pokušavali da dobiju bebu

Indijka sa 70 godina je rodila svoje prvo dete, dok većina žena njenih godina se igraju sa unucima.

Jivuben Valabhai Rabari i njen muž su pokušavali da dobiju dete još od kada su se venčali, pre 45 godina, ali svaki njihov pokušaj bio je neuspešan. Pre nekoliko godina, gospođa Rabari, farmerka mleka iz ruralnog Gudžarata, kontaktirala je ginekologa u vezi mogućnosti da pokuša sa IVF tretmanom kako bi konačno ispunila svoj san o bebi. Doktor, Naresh Bhanushali, pomogao je nekolicini članova ženine porodice da zatrudne, a ona je bila ubeđena da on može učiniti isto za nju. Uprkos tome što je dobila negativno savetovanje i rečeno joj je da njeni rođaci imaju između 45 i 50 godina, a ne blizu 70 kao ona, ona nije prihvatila ne kao odgovor.

Foto: Facebook.com/Daily Times Nigeria

- Objasnio sam da su svi ti članovi porodice imali između 45-50 godina, tako da je IVF tretman bio moguć. Pokušao sam da joj dam negativno savetovanje, objašnjavajući rizike da može čak i izgubiti život, ali je bila toliko emotivna da sam na kraju popustio - rekao je dr Bhanushali.

- Rekao sam joj da je prestara i da je to preopasno za tvoje zdravlje, ali nije htela da sluša. Na kraju je počela da plače i rekla: "Čak i ako umrem, biću srećna što sam bar pokušala da imam dete“ - priča indijska ginekologinja.

Spremanje Jivubena za oplodnju bio je ogroman izazov za doktorku i njegov tim jer je gospođa Rabari u postmenopauzi više od 20 godina. Zato je prvo dobila hormonske tretmane za početak menstruacije. Zatim su joj proširili matericu koja se smanjila zbog starosti i na kraju preneli jedan embrion pomoću vantelesne oplodnje, jer je to sve što njena materica može da podnese.

Foto: Facebook.com/A News

Za čudo, test obavljen 15 dana nakon oplodnje otkrio je da je Jivuben zatrudnjela. Doktori su kasnije ustanovili otkucaje srca i uprkos očiglednim zdravstvenim rizicima za stariju ženu, nastavili su trudnoću, koju je naterala sama buduća majka. Međutim, do 8. meseca, ženi je krvni pritisak postao zabrinjavajuće visok, pa su lekari odlučili da rode bebu mesec dana pre njenog porođaja.

- Iako smo se maksimalno pazili, moram da kažem da je ona imala sreće, a mi smo imali sreće što je procedura bila uspešna. Ovo je redak slučaj, možete ga nazvati čudom. Radim već 20 godina i sproveo sam preko 1000 IVF tretmana, ali nikada nisam video ovakav slučaj. Iako smo srećni što je slučaj uspeo, i dalje pozivamo ljude da ne pokušavaju da zatrudne u starijoj dobi.

Kao i mnogi njeni vršnjaci rođeni u ruralnoj Indiji, Jivuben Valabhai Rabari nema izvod iz matične knjige rođenih koji bi potvrdio svoje godine, ali je rekla doktorima da je imala između 65 i 70 godina kada je rodila svog zdravog dečaka. Njenu procenu starosti potvrdili su i lekari.

Ipak, najstarija žena na svetu koja je ikada rodila je uspela da dobije dete u zreloj 74. godini.

IZVOR: YT / OTV 

Autor: redportal.rs

#Indija

#beba

#prvo dete

#sedamdesetogodišnjakinja