Počela je sezona slava, a slave su nezamislive bez sitnih kolača. Predlažemo vam neke 😉👩🏻‍🍳

Odakle početi nego od kraljice sitnih slavskih kolača - vanilica.

👩🏻‍🍳 VANILICE 👩🏻‍🍳

Potrebno je: 250 gr masti ili margarina sobne temperature, 5 kašika šećera,1 jaje, 1 žumance, 2 vanil šećera, 500 gr brašna, marmelada od kajsija, šećer u prahu.

🍪 Mikserom umutite margarin (ili mast) tako da postane penasta. Dodajte šećer i vanilu, zatim još mutite. U mućenu masu dodajte celo jaje i žumanac (ili bez, ukoliko spremate posne vanilice). Sve sjedinite. Postepenim dodavanjem prosejanog  brašna umesite testo. Testo prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesite rukama. Podelite  na dva tri dela i svaki deo posebno uviti u rastegljivu foliju i ostaviti 15-20 minuta u frižider.

🍪 Prvi deo testa izvaditi iz frižidera i oklagijom ga istanjiti na 5 mm debljine. Modlicama (ili malim čašicama za rakiju ukoliko nemate modlice 😉 ) izvaditi manje krugove. Višak testa ponovo premesiti i ponovo iseći. Tako uraditi i sa drugim delom testa. Vanilice slagati na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od 1 cm jer one u toku pečenja narastu.

🍪 Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice  na površini moraju ostati svetle. Pečene vanilice ostaviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu.

🍪 Dok su vanilice još mlake premazati sa jedne strane sa marmeladom od kajsija i sastaviti sa drugom vanilicom. Blago pritisnuti da se marmelada ravnomerno rasporedi između vanilica.

🍪 Vanilice pospite sa šećerom u prahu ili uvaljajte u isti. Šećeru u prahu možete dodati vanilin šećer. Vanilice čuvajte u dobro zatvorenoj posudi kako bi što duže bile sveže.

Foto: Bašta Balkana

👩🏻‍🍳 BAJADERA 👩🏻‍🍳

Potrebno je: 400 gr šećera 12 kašika vode 150 gr mlevenih oraha 150 gr mlevenog keksa 125 gr margarina 3 kašike kakaoa, 120 gr čokolade 3 kašike ulja 1 kašika margarina.

🍪 Šećer stavite u dublju šerpu s debelim dnom i prelijte ga vodom. Ostavite da ključa oko pet minuta dok se šećer ne rastopi, pa umešajte mlevene orahe i keks. Mešajte dok se ne sjedini, a zatim sklonite sa šporeta.

🍪  Dok je još vruće, dodajte margarin isečen na listiće i sve dobro promešajte. Podelite na dva dela, pa u jedan dodajte kakao. Pleh obložite masnim papirom i preko izlijte tamnu smesu. Potom izlijte svetlu i poravnajte.

 🍪 Prelijte glazurom i stavite u frižider. Izlomite čokoladu u šerpicu, dodajte ulje i uz mešanje je otopite na pari. Dodajte margarin, dobro izmešajte i prelijte bajaderu. Po želji možete dodati i mleveni kikiriki preko.

Foto: Recepttura

👩🏻‍🍳 MINI INDIJANERI 👩🏻‍🍳

Potrebno je: 400 g brašna, 200 g margarina, ,350 g šećera,  50 g kakaoa,  6 jaja,  100 g čokolade za kuvanje,  70 ml ulja, 2 kašike mleka.

🍪 U posudu staviti prosejano brašno, isečeni margarin sobne temperature, 100 g šećera, kakao, mleko, 1 jaje i 1 žumance. Sve sastojke dobro umesiti da bi se dobilo glatko testo. Ako je testo baš tvrdo, dodajte još malo mleka. 

🍪 Umotati testo u foliju i staviti da odstoji u frižideru jedan sat. Odstajalo testo izručiti na pobrašnjeni radni sto i razvući oklagijom, pa modlom za sečenje ili čašom vaditi krugove prečnika 6cm, debljine 5 mm.

🍪 Krugove ređati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni deset minuta. Umutiti 5 belanca postepeno dodavajući 125 g šećera. Belanca mutiti nekih 20 minuta.

🍪 Drugu polovinu šećera ušpinovati sa 20 ml vode u gust sirup. Vreli sirup postepeno dodavati u belanca i mutiti bez prestanka, kako bi se dobio čvrst fil. Špricem za kolače sa okruglim, širokim nastavkom nanositi fil na keks. 

🍪 Filovane ostaviti u frižider da se stegnu, pa prelivati ili umakati u čokoladnu glazuru. Za glazuru, na laganoj vatri istopiti čokoladu i ulje. Pre služenja, ostaviti još da odstoje u frižideru. Od ove količine materijala izađe oko 30 indijanera.

Foto: Shutterstock

👩🏻‍🍳 ORASNICE 👩🏻‍🍳

Potrebno je: 300 g oraha, 1 šolja šećera, 2 supene kašike brašna, 2 jaja.

🍪 Orahe samleti, ali ne mnogo sitno. U njih dodati šećer i brašno. Dobro promešati da se suvi sastojci pomešaju. Dodajte jaja i mešajte kašikom dok se ne dobije gusta i lepljiva smesa.

🍪 U pleh iz rerne staviti papir za pečenje i namazati sa malo ulja. Uzeti kašiku od smese i staviti na papir. Oblikovati krugove prečnika oko 5 cm i debljine oko 0.5 cm.Peći na 160-170 stepeni oko 20 minuta. Ne treba da porumene, nego ih izvaditi iz rerne dok su još meki. Kad se ohlade, one se malo stegnu. Ako se orasnice prepeku, budu veoma tvrde. 

Autor: redportal.rs

#bajadere

#indijaneri

#kolači

#orasnice

#sitni kolači

#vanilice