Fokus rada Tisa i Dunav

Projekat R2C (Rivers to communities) je nastavak ranijeg uspešnog projekta K3CI (Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija), koji je realizovao isti tim i podržano isti fond - Interreg IPA CBC HU-RSPartneri na ovom projektu su Udruženje Cinema City (Novi Sad), Fondacija KEP-SZIN-HAZ (Segedin), DDTG Dunavska transnacionalna grupa za razvoj (Pečuj/Segedin), Pro Progressione (Budimpešta/Kecskemet) i Asocijacija Kulturanova (Novi Sad) 🌊.

Glavni cilj projekta je dalje jačanje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena Mađarske i Srbije i između društava i građana u pograničnom regionu fokusirajući se na naš međusobni kulturni identitet predstavljen kroz zajedničke reke  💙.

Foto: Redportal.rs

Istorijski gledano, reke nisu samo glavni izvor i središte života već su medij za ljudsku interakciju. Ovaj projekat će se usredsrediti na reke i njihovu upotrebu, kako u Mađarskoj tako i u Srbiji, a koristiće kulturne događaje kao sredstvo za privlačenje ljudi na reke 🥰. Fokus našeg rada je identitet reka Tise i Dunava.

Nizom aktivnosti, kao što su edukativni događaji i događaji za umrežavanje, prezentacije i produkcije kulturnih sadržaja, projekat ima za cilj da ojača znanje u kreativnom sektoru, podstakne umetničku saradnju između lokalnih scena i građana, istakne ulogu mladih žena umetnica i omogući veću vidljivost kulturnih proizvoda među publikom u pograničnom regionu, pojačavajući osećaj pripadnosti zajedničkom području 😎.

Foto: Redportal.rs/V. Veličković

Dodatni nivo je stvaranje platforme za promociju i zajedničko stvaranje mladih umetnika 🍀. Kroz projekat biće predstavljeni sveži filmovi, muzika, vizuelni radovi i performansi koji komuniciraju univerzalnim jezikom i predstavljaju popularne i efikasne medije za iskazivanje ljudske kreativnosti, dok će istovremeno projekat vratiti ljude na reke. Implementacija programa je u snažnoj saradnji sa lokalnim zajednicama, one postaju ne samo deo umetničkog stvaralaštva već zajedno odlučuju šta će stvarati i deliti sa zajednicama iste reke, ali sa druge strane granice.

Iskustvo različitih kultura može da rasprši predrasude koje još uvek postoje na mnogo načina i ojača osećaj pripadnosti zajedničkoj evropskoj kulturi. Ovaj projekat podržava prezentovanje savremene mađarske i srpske kulture u njihovim raznolikostima i raznovrsnostima društvu većine i manjine u obe zemlje, istovremeno jačajući i zajednički evropski identitet 🌊.

Zahvaljujući ovom projektu dobrosusedski odnosi će se ojačati, što povećava šanse i spremnost za saradanju sa obe strane granice. Što je najvažnije, to je velika šansa da se pokrenu novi oblici saradnje kao rezultat umrežavanja, edukativnih i promotivnih aktivnosti između aktera koji učestvuju u projektu.

Foto: Redportal.rs/V. Veličković

Autor: redportal.rs

#R2C

#projekat

#reke