Dobili 1.2 miliona evra 💶

U februaru 35 ribara iz Jemena naišli su na uginulog kita u Adenskom zalivu. Nisu ni sanjali da će ih ovaj pronalazak spasiti siromaštva.

Nakon svog pronalaska, ribaru su kita odneli na obalu. Jedan od njih spomenuo je da bi kit mogao da sadrži sastojak ambergris koji se koristi u proizvodnji parfema, a koji košta 35.000 evra kilogram. Zbog toga, ribari su otvorili kita i pronašli povraćku od 127 kilograma, za koju su dobili više od milion evra. Ribari su dobitak podelili između sebe, kao i sa svima koji su pomogli da oko ovog otkrića, a deo novca su dali i onima kojima je to potrebno u njihovom selu.

- Čim smo se približili, osetili smo jak miris i imali smo osećaj da se unutra nešto nalazi. Bili smo u pravu. Miris nije bio prijatan, ali nam je doneo dosta novca - rekao je jedan od ribara za BBC.

IZVOR: YT / BBC News

Ambergris je čvrsta, voskasta i zapaljiva supstanca tj. žučni sekret koji nastaje u unutrašnjosti kita. Zbog sunca i morske vode ambergris dobija svetliju boju, a na kraju postaje potpuno beo. Tada se gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak u proizvodnji parfema.

Autor: redportal.rs

#Milion evra

#Otkriće

#Povraćka

#Pronalazak

#kit