100.000 građana već uzelo, a država rebalansom izdvojila dodatni novac za još 20.000

Na srpski turizam je izuzetno povoljno uticala odluka države da dodeljuje vaučere za odmor u našoj zemlji. Mnoge destinacije su oživele, a najviše ih koriste penzioneri.

Vrednosni ček od 5.000 dinara, za prva 2 meseca ove godne, već je uzelo 100.000 građana, a država je rebalansom izdvojila dodatni novac za još 20.000. U zavisnosti od interesovanja, stručnjaci kažu da postoji mogućnost štampanja dodatnih vaučera, prenose Novosti.rs.

KAKO SE PRIJAVITI

Popunjene prijave podnose se na šalterima pošte, a rok je 15. oktobar 2021. godine. Pravo na vaučere za subvencionisani odmor imaju penzioneri, nezaposleni koji su na birou, zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, a od prošle godine i studenti.

Iz državne kase izdvojeno je još 100 miliona dinara. Više od 1.100 ugostiteljskih objekata je registorovano da primi vaučere.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, izjavio je:

Glavni uslov da bi se dobio vaučer jeste da se provede najmanje 5 noći u nekom od registrovanih objekata. Svake godine je sve više tih objekata. Svi su prijavljeni i objavljeni na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Svi građani mogu da apliciraju, a jedini uslov je da nemaju prihode veće od 70.000 dinara mesečno.

Kako objašnjava Seničić, na zvaničnom sajtu rezerviše se smeštaj u objektu. Sa potvrdom o rezervaciji i ličnom kartom građani se prijavljuju u pošti, a vaučeri stižu na kućnu adresu. Kao i svih godina, od kada se vaučeri dodeljuju, najtraženije su banje i planine.

Država je, inače, u 2020. omogućila da se oni koriste i u gradovima da bi se smanjila šteta koja je nastala zbog nedolaska stranih turista u Beograd i Novi Sad. Veliko je interesovanje i za reke u Srbiji.

Najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Kopaonik, Zlatibor, Divčibare i banja Koviljača. Država je u prošloj godini najpre odobrila 100.000 vaučera, da bi do kraja februara proširila na još 60.000.

Sredinom maja, zbog krize izazvane pandemijom, a kako bi ohrabrili i domaće turiste da putuju po Srbiji, odlučeno je da se izdvoji novac za dodatnih 400.000 vaučera.

Autor: novosti.rs / redportal.rs

#Srbija

#Turizam

#banje

#vaučeri