Branka Veselinovi─ç napunila 102 godine! Koja je tajna njene dugove─Źnosti?

Branka Veselinovi─ç definitivno je oborila sve rekorde kada je du┼żina trajanja karijere u pitanju. Ro─Ĺena je dok je Prvi svetski rat jo┼í uvek trajao, a kada ne─Źija karijera traje 80 godina, onda je ona zaista posebna i vredna pomena i pam─çenja.

Ova prvakinja srpskog glumi┼íta jedna je od osniva─Źa Jugoslovenskog dramskog pozori┼íta. Igrala je u prvoj predstavi ovog pozori┼íta 1948. godine, a pre toga je glumila u Narodnom i Umetni─Źkom pozori┼ítu u Beogradu, kao i u Srpskom narodnom u Novom Sadu.

Foto: RED Portal/RED

Pored bogate pozori┼íne karijere, ostvarila je zapa┼żene uloge i na filmu i televizijskim serijama, naro─Źito tokom 60-ih i 70-ih godina. Poslednju ulogu odigrala je u TV seriji Urgentni centar 2014. godine.

Zanimljivo je da se ova poznata glumica veoma blisko dru┼żila sa legendarnom pesnikinjom Desankom Maksimovi─ç.

- I danas, kada se sre─çem sa decom, prenesem im Desankinu poruku: "Ja ─çu biti gore sa mojim crnim ┼íe┼íirom, a ti Branka, kad bude┼í sa decom, ja ─çu da im ma┼íem." Kad god se dru┼żim sa de─Źicom, ja im ka┼żem da pogledaju u nebo, jer ─çe videti Desanku kako im ma┼íe ┼íe┼íirom. Ona se zagledaju i dugo aplaudiraju. Pa, sad bih zaplakala - ispri─Źala je Branka jednom prilikom o svom prijateljstvu sa Desankom.

Autor: redportal.rs

#branka veselinovic

#glumica

#pozoriste