Mladi talentovani pijanista Andrija Tanasković na sceni čuvenog "Royal Albert Hall" u Londonu

I u vremenu korone istinski talenat nađe načina da zazvuči, obraduje i učini ponosnim i svoju školu i svoj grad. Poslednja nedelja februara donela je takvo raspoloženje u MŠ "Živorad Grbić", zahvaljujući velikom uspehu njenog učenika, mladog pijaniste, Andrije Tanaskovića.

Andrija Tanasković je učenik 1. razreda SMŠ ( klasa klavira: prof. Slavica Rajevac prof. Ivan Mitrović, raz. starešina: prof. Tijana Stanojević) i ujedno jedan od najuspešnijih predstavnika klavirskog odseka u istoriji valjevske muzičke škole. Ovaj mladi umetnik je do sada svoj pijanistički izraz gradio i odnegovao na raznim takmičenjima međunarodnog i republičkog ranga, i u zemlji i u inostranstvu, ali ga i predstavio koncertiranjem na mnogobrojnim nastupima u u svojoj zemlji i inostranstvu.

Raskošna muzikalnost, rafiniranost u interpetaciji, snažan, kolorističan ton jesu karakteristike Andrijinog muziciranja i svakako glavni razlog što je krajem februara proglašen za jednog od pobednika renomiranog svetskog takmičenja mladih pijanista "International Music Competition London, Grand Prize Virtuoso".

Kao jednog od najboljih, Andriju u koncertnoj sezoni 2021/2022. očekuje koncert u jednoj od najpoznatijih svetskih koncertnih sala, na sceni čuvenog "Royal Albert Hall" u Londonu.

"Andrijin uspeh jeste velika potvrda njegovog talenta, ali i usmerenog, stručnog i posvećenog rada njegovih profesora, Slavice Rajevac i Ivana Mitrovića", kaže direktorka muzičke škole, mr Suzana Radovanović Perić.

Dodaje da činjenica da se ovakav potencijal razvija u valjevskoj muzičkoj školi jeste privilegija svih koji rade sa muzički nadarenom valjevskom decom, ali i dokaz da se talenti u ovoj školi prepoznaju, podstiču, usmeravaju, grade i vrlo stručno vrednuju.

"Andrijina nagrada je nesumnjivo jedan vrlo značajan uspon na novi vrh u njegovom pijanističkom razvoju, što često ostaje nedosanjani san mnogih koji se bave muzikom, ali i pokazatelj da u Valjevu postoji škola u kojoj je moguće takve snove i sanjati i dosanjati. Mladi ljudi poput Andrije Tanaskovića, jesu lice kojim MŠ 'Živorad Grbić' nastupa pred svojim gradom, publikom, zemljom ali pre svega, svim mališanima koji će se naći za koju godinu u muzičkoj školi kao njeni novi đaci i novi šampioni", zaključuje direktorka škole.

Sigurno je da će ovaj uspeh učiniti da Andrija zasija kao novo perspektivno ime u srpskom svetu pijanizma, ali svakako i  inicirati solistički koncert mladog valjevskog pijaniste pred valjevskom publikom, kao predpremijeru londonskog nastupa čim uslovi to dozvole.

Autor: Kolubarske.rs

#Andrija Tanasković

#London

#Pijanista

#koncert