Veliki uspeh profesora sa Fakulteta tehničnih nauka

Stižu nam sjajne vesti iz Novog Sada!

Tim profesora sa Fakulteta tehničkih nauka uspeo je da se plasira među 9 najboljih timova na takmičenju u italijanskom gradu Trento.

Startap projekat pod nazivom Reenact, koji su osmislili profesori sa FTN-a, ušao je u finale takmičenja u jakoj konkurenciji od 100 startapova iz 14 zemalja.

Naši naučnici su osmislili inovativnu tehnologiju koja omogućava mašinama da interpretiraju glumačke sposobnosti ljudi.

Jedan od tvoraca projekta profesor na Fakultetu tehničkih nauka Dubravko Ćulibrk rekao je da je ova tehnologija veoma složena, ali da sva naučna dostignuća mnogo pomažu u realizovanju same ideje:

- Reenact je ideja u kojoj smo se udružili sa jednom našom doktorantkinjom koja je sada u Trentu u Italiji i to su naši sistemi ponašanja za ljude, gde oni mogu da odglume nešto i da im program jednostavno automatski pošalje rezultat koliko su to dobro uradili. Sigurno da to nije lako uraditi, ali nove tehnologije nam pomažu da u tome i uspemo. Ta tehnologija vrlo je slična dipfejku - rekao je profesor za 021.rs.

Foto: ftn.uns.ac.rs

On je zatim dodao da je projekat njihov, finansiran isključivo iz sredstava samih članova tima, dodajući da su potrebna ozbiljnija ulaganja kako bi dostigao svoj puni potencijal.

- Korona doba izmenilo je mnogo toga i prebacilo obrazovanje na onlajn platforme, što delu nastavnika predstavlja problem, jer ne mogu da isprate u kojoj meri ih učenici prate. Tako su naučnici iz Novog Sada došli na ideju da kreiraju aplikaciju koja će registrovati sve ono što bi predavač inače primetio u normalnim uslovima predavanja pred auditorijumom. Ideje ovih istraživača su da pomoću veštačke inteligencije i nauke pokušaju da reše probleme sa kojima se društvo danas suočava, te i da im svojim patentima olakšaju život na bilo koji način. 

- Odlučili smo da napravimo naprednu tehnologiju koja zaista može da izmeni način funkcionisanja društva u nekom domenu. Od kad smo pokrenuli Cinteraction, fokus nam je na analiziranju ponašanja ljudi. Kako je krenulo sve sa kovidom, veb platforme i veb konferencije postale su sve zastupljenije, pa pokušavamo da primenimo neke metode mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Nama, kao profesorima u cilju je da pomognemo ljudima da ta interakcija bolje funkcioniše. Kao nekome ko svakodnevno održava predavanja, jasno nam je koja su ograničenja kada držimo nastavu preko onlajn platformi, teško je držati pažnju studenata. Pokušavamo da napravimo alate koji bi nam pomogli, u smislu da aplikacija sa veb kamera za nas prati šta to studenti rade i da nam ukaže na to koliko studenti prate - da li su se zaglavili sa nekim zadatkom ili ne - zaključio je Ćulibrk za 021.rs.

Autor: redortal.rs / 021.rs

#Fakultet tehničkih nauka

#NAUCNICI

#NOVI SAD

#startap

#takmicenje

#znanje