Zrenjaninski slikar za par meseci ostvaruje zacrtani cilj 🎓

Slikar Rastko Stefanović otkrio je za portal zrenjaninski.com da će za nekoliko meseci ostvariti svoj cilj - da doktorira. On je trenutno apsolvent na doktorskim studijama likovnih umetnosti u Novom Sadu. U svom magistarskom radu pod nazivom Zaustavljanje sudbine, bavio se odnosom značenja i forme, sa naglaskom na formu, a sada se vraća značenju.

– Nije neophodno biti doktor nauka, ali je poželjno, pogotovo za one umetnike koji su i predavači. Tema mog doktorata, samim tim i izložbe, su portreti. Razmišljao sam o tome kako portret da preživi u 21. veku, o rudniku slika, o portretu kao ikoni, o portretu kroz sakralno slikarstvo. Poigravam se uslovima sakralnosti, postulatima koje umetnici koriste hiljadama godina, kolektivnom sećanju u slikama – ispričao je Rastko Stefanović za portal zrenjaninski.com.

Za portal zrenjaninski.com, Rastko je takođe otkrio da mu je 2020. godine obeležila izložba njegovih slika u galeriji SULUV u Novom Sadu. Izložba je otvorena 6. jula i trajala je do 17. jula. Rastko je istakao da će deo slika sa te izložbe biti deo njegove doktorske izložbe.

Rastko je rođen 1978. godine u Zrenjaninu. Slikarstvo je diplomirao 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a magistrirao je na istoj Akademiji 2009. godine kod profesorke Višnje Petrović. Rastko je 2005. godine osnovao Umetničku Asocijaciju Zrenjanin koja okuplja umetnike iz Zrenjanina u cilju razvoja i promocije savremenog umetničkog stvaralaštva. U okviru svoje organizacije sproveo je više desetina izložbi i umetničkih akcija.

Rastkove radove možete pogledati i na njegovom Instagram profilu 👇🏻:

View this post on Instagram

A post shared by Rastko Stefanović (@rastkos.stefanovic)

IZVOR: IG / @rastkos.stefanovic

Autor: redportal.rs

#Izložba

#Zrenjanin

#grad

#slikar