Za mnoge od nas novac je jedan od najvećih stresova u ovim teškim vremenima.

Finansijska dobrobit se ne odnosi na broj na vašem bankovnom računu, već na vaše unutrašnje emocije prema novcu i na to kako oni na kraju mogu uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Pandemija izaziva povećani stres povezan sa finansijama. Postizanje finansijske dobrobiti je moguće, čak i tokom finansijski izazovnih vremena. Otkrivanje vere u mogućnost zarade novca može dosta pomoći u postizanju finansijskog zdravlja.

Foto: Unsplash.com

Između pandemije i političkih nemira, nema sumnje, više je nego dovoljno stresa da se krene okolo.

Za mnoge od nas novac je jedan od najvećih stresova u ovim teškim vremenima.

Prema Američkom psihološkom udruženju, 64 procenta Amerikanaca kaže da je novac značajan izvor stresa u njihovom životu, a 52 procenta navodi da je imao negativan finansijski uticaj zbog pandemije.

Iako je veza između stresa i fizičkog i mentalnog zdravlja široko shvaćena, prepoznavanje kako stres utiče na vaše finansijsko zdravlje može vam pomoći da preuzmete kontrolu.

Foto: Unsplash.com

- Kad sam pod stresom zbog novca ili ako se brinem da ću imati nezaposlenost ili puno duga, to će dodati dodatni stres, a ako budem imao izazova u mentalnom zdravlju, oni će se pokretati češće - rekao je Nejtan Astl, terapeut i odbor članova Udruženja za finansijsku terapiju.

Ako se osoba bori sa svojim mentalnim zdravljem, Astl kaže da bi se mogla ponašati drugačije prema svojim finansijama. Na primer, veća je verovatnoća da će se baviti maloprodajnom terapijom ili izbeći da pogledaju svoj budžet.

- Stres pod kojim smo za vreme pandemije sigurno utiče na to kako se bavimo finansijama. Svaka osoba se oseća zabrinuto zbog nekih stvari, a naš odgovor na anksioznost postaje preterano aktiviran kada na mnogo mesta vidimo opasnost. To može biti neodoljivo i otežava donošenje dobrih odluka. Obrađivanje simptoma anksioznosti i uzroka anksioznosti je korisno - rekao je Astle.

Foto: Unsplash.com

Na kraju se sve svodi na vaše lične finansije i na to kako podržavaju vaše opšte ciljeve u životu. Dubinsko razumevanje svojih finansija i načina upravljanja njima prema svojim ciljevima na način koji umanjuje stres koji proizilazi iz upravljanja novcem je najbolji put ka finansijskom zdravlju.

Zato, sa vama delimo 4 načina koji vam mogu pomoći da rešite finansijske probleme:

1. Pritisnite dugme za resetovanje - Prema studiji iz Laurel Rouda, 52 posto milenijalaca i generacije Z žali kako su se snalazili sa svojim finansijama 2020. Kako započinjemo novu godinu, dajte si čistu glavu i resetujte svoj finansijski plan. Prošle godine potrošačke navike pripadaju prošlosti; sad treba gledati unapred

2. Vežbajte pažljivost i osvešćenost - Kada donosite finansijske odluke, Astle kaže da vas vežbanje pažljivosti drži pod kontrolom sa vašim emocijama. Anksioznost i depresija dovode do prekida veze sa našim telima. Glave su nam u oblacima i ne obraćamo pažnju na senzaciju u telima.

Pre nego što pogledate svoje finansije ili razgovarate sa svojim partnerom o njima, Astle kaže da vežbate da budete prisutni u sobi. Na primer, pogledajte svoju okolinu - boje u sobi, u kojoj sedite i još mnogo toga. Tada ćete lakše uočiti svoje emocije i moći ćete im pristupiti racionalno dobrim delom vašeg mozga koji donosi odluke, što će vam pomoći da se povežete sa (svojim partnerom).

Foto: Unsplash.com

3. Napravite budžet plan - Odvojite vreme da zapišete svoj prihod i potrošnju. Ovo ne treba da bude komplikovano, a takođe se ne očekuje da budžetirate prvi put kada ga pokrenete.

Predlažemo da se za pravljenje budžeta koristi pravilo 50/30/20:

50 odsto ide na fiksne troškove poput stanarine, režije i plaćanja automobila.30 procenata ide na fleksibilnu potrošnju, poput promenljivih troškova za namirnice, zabavu ili kupovinu.20 odsto ide na finansijske ciljeve poput izgradnje hitnog fonda, plaćanja duga na kreditnoj kartici i štednje za penziju. Pogledajte da li vam ovo odgovara, a takođe razmislite o upotrebi aplikacije koja će vam pomoći da upravljate i organizujete svoj budžet.

4. Postavite realne ciljeve uštede - Utvrdite procenat svog prihoda koji možete da uštedite i koristite svoj budžet kao vodič. Za one koji su trenutno nezaposleni, nemojte osećati pritisak da štedite i nemojte se tući ako zaronite u svoju ušteđevinu; zato ih imate. Ako ste zabrinuti zbog iscrpljivanja ušteđevine, razmislite o planiranju scenarija za obnavljanje ušteđevine nakon što ste zaposleni (tj. Predviđanje onoga što ćete trebati uštedeti tokom naredne godine da biste izgradili gnezdo), ili čak koristeći svoje šesto čulo.

Autor: redportal.rs

#FINANSIJE

#novac

#pare

#zarada