Vladajuća stranka pretrpela ogroman poraz

U Severnoj Makedoniji juče su održani parlamentarni izbori, ali i drugi krug predsedničkih izbora na kojima je Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja koalicija Tvoja Makedonija okupljene oko VMRO-DPMNE, osvojila dve trećine glasova i odnela ubedljivu pobedu nad aktuelnim predsednikom Stevom Pendarovskim.

Prema podacima Državne izborne komisije, na osnovu 99,82% prebrojanih glasova, Siljanovska Davkova je osvojila 65,15% glasova, a Pendarovski je dobio 29,25% glasova.

Kada su u pitanju parlamentarni izbori, na 99,27% prebrojanih glasova, koalicija oko VMRO-DPMNE je osvojila 43,23% glasova, odnosno 58 poslaničkih mesta u Sobranju. Drugoplasirana je koalicija Evropski front koju predvodi Ali Ahmeti, a koja je okupila vodeće albanske stranke i osvojila 13,78% glasova ili 19 mandata.

Na trećem mestu je Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) sa 18 poslaničkih mandata, odnosno 27 manje nego u prethodnom sazivu. Cenzus su prešle još Koalicija Vlen, partija Levica i Društvo ZNAM - Za našu Makedoniju.

Za formiranje većine biće potrebna podrška 62 poslanika Sobranja.

Autor: redportal.rs