Izgradnja prve faze Duhovnog centra u Mrkonjićima privodi se kraju.

Izgradnja prve faze Duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog, kod Trebinja, privodi se kraju. Monumentalno zdanje uskoro će dočekati prve hodočasnike i turiste, ali i monahinje koje će boraviti u novoizgrađenom kompleksu. Na temeljima svetiteljeve rodne kuće, na zemlji kuda je Sveti Vasilije kao dečak hodao, stoji zdanje na ponos ne samo Hercegovaca već svih pravoslavaca.

Malobrojni meštani Mrkonjića, sada ih je u selu svega desetoro, od nekadašnjih više od 300, nadaju se da će Duhovni centar oživeti ovo sveto mesto.

- Mi, Mrkonjićani, zahvaljujemo svim ljudima koji su pomogli izgradnju, ali i svima koji su poželeli da ovde bude ovo velelpno zdanje gde će se pomoliti Svetom Vasiliju. Slava mu i milost - izjavio je predsednik Crkvenog odbora Rade Bošković.

U okviru prve faze radova, za nešto više od predviđenih 500 dana, izgrađen je kompleks objekata uz postojeću Crkvu Svetog Vasilija. Gradnja je bila specifična i zahtevna, pa se vodilo računa o svakom detalju.

- Tri stotine kvadrata korisne površine, urađen konak za vernike, pomoćne prostorije za monahinje. Sve je rađeno savremnim materijalima, ali neizostavno kamen i drvo, u duhu pravoslavlja - rekao je načelnik Odeljenja za urbanizam i prosotrno uređenje grada Trebinje Vedran Furtula.

Zahtevne zanatske poslove izvodili su majstori koji imaju zavidno iskustvo u gradnji crkvenih objekata. Ovaj posao im je, kažu, od posebne važnosti.

- Ovakav posao dobijete jednom u 50 godina, specifičan, važan, ali komplikovan. Svaki kamen treba posebno obraditi pripremiti i ugraditi - rekao je majstor iz Nevesinja Mihajlo Mučibabić.

Nakon osveštanja zvonika, novoizgrađeni kompleks biće i zvanično otvoren. Za završetak prve faze preostaje izgradnja vidikovca, što je planirano za ovu građevinsku sezonu. Meštani se nadaju i izgradnji vodovodnog sistema.

- Uz izgradnju Duhovnog centra u planu je i vodovod, jer bez vode nema života. Ovom mestu, ali i meštanima potreban je dovod vode - naglasio je Bošković.

Za finalizaciju cijelog projekta, vrijednosti oko 2,5 miliona KM, koje su obezbedile Vlade Srbije i Srpske, grad Trebinje, te brojni donatori, preostaje izgradnja parohijskog doma, pešačkih staza i parking prostora.

Duhovni centar Mrkonjići doprineće ne samo razvoju verskog turizma nego i drugih oblasti. Očekuje se da će u budućnosti ovo hodočasno mesto posećivati na desetine hiljada vernika i turista.

Autor: Trebinje Live / redportal.rs

#Duhovni centar u Mrkonjićima

#Herecegovina

#Manastiri u Trebinju

#Mrkonjići

#Trebinje

#sveti vasilije