Oglasio se premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će u toj zemlji svaki građanin moći za ličnu upotrebu da gaji od 2 do 3 stabla kanabisa.

Zaev je u makedonskom Sobranju, odgovarajući na poslaničko pitanje, rekao da će se sa legalizacijom i dekriminalizacijom kanabisa otvoriti mogućnost da svaki građanin za ličnu upotrebu može da gaji određenu količinu kanabisa.

- Naš stav je jasan po ovom pitanju. Neće biti privilegija samo za bogate da investiraju, cilj je da se omogući svakom građaninu da može da gaji 2 do 3 stabla pod kontrolom agencije što je i predviđeno zakonom kako bi mogao da je koristi za ličnu upotrebu ili da delegira nekoj kompaniji da umesto njega gaji. I svako stablo će biti obeležano posebnim brojem zbog kontrole - rekao je Zaev.

On je ponovio da se sa legalizacijom marihuane otvaraju i ekonomski potencijali za razvoj određenih privrednih grana.

- Legalizacija marihuane u državi ima konačan cilj da razvije ugostiteljstvo i turizam i sve uslužne delatnosti koji definitivno veoma malo učestvuju u BDP-u, odnosno oko 4% - naveo je Zaev.

U Holandiji, dodao je on, uslužne djelatnosti učestvuju sa više od 60% BDP-a, a u drugim zemljama 25, 35, ili 45%. Zaev je rekao da su iskustva pokazala da u svim zemljama u kojima je korišćenje marihuane legalizovano, upotreba heroina, kokaina i drugih teških droga opala od 30 do 50%.

pročitajte još

SKOPLJE NOVI AMSTERDAM

Autor: redportal.rs

#Kanabis

#Severna Makedonija

#Skoplje

#Zoran Zaev