Imam je ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo „javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“, a za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

Policija Srpske saslušala je danas glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mahića.

Imam iz Kozarca je, na dan obeležavanja Svetog Save, 27. januara, ovog srpskog svetitelja i prosvetitelja nazvao fašistom, a Srpsku Pravoslavnu crkvu sektom.

Izjava imama Mahića izazvala je oštra reagovanja, a mitropolit dabrobosanski Hrizostom je poručio da su crkve i džamije Božije kuće i da u njima treba svedočiti dobro.Nikada sejati otrov, mržnju, a da se to u Kozarcu upravo i desilo. Nažalost ovo nije jedini primer, bilo na desetine sličnih propovedi po džamijama, kojima se vređa srpski narod i SPC, naglasio je.

Imam se na džumi javno izvinio zbog izgovorenih reči, a reagovala je i Islamska zajednica, koja je kazala da ne podržava vređanje verskih osećaja.

Najmanje što mogu da uradim jeste da uputim ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvrjedljivo je za pravoslavne vjernike i njihovu crkvenu zajednicu", navodi se, između ostalog, u Mahićevom izvinjenju.

Islamska zajednica u BiH je pokrenula disciplinski postupak protiv Mahića, potvrdio je njegov advokat Emir Kovačević za RSE.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendija Kavazović posetio je 5. februara Kozarac, gde je razgovarao sa Mahićem.

Kavazović je izjavio da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama, te da su imami u bosanskohercegovačkom entitetu RS godinama pod stalnim pritiskom.

Autor: RedPortal

#Imam iz Kozarca