Nismo pretnja nikome i ne radimo iz inata, poručuje predsednik Republike Srpske

Na svečanom defileu u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da želi da i Bošnjaci žive u miru, da se razvijaju i da im se neće zaustaviti nijedna investicija, ali da neće dozvoliti ni zaustavljanje razvoja Republike Srpske.

Dodik se na početku govora prisetio osnivanja Republike Srpske 1992. godine:

Ovaj prostor pripada Srbima koji su se januara 1992. godine organizovali i formirali Republiku Srpsku Toga 9. januara sam i ja bio na osnivačkog skupštini. Posebno sam ponosan na taj dan i posebno sam ponosan što mogu da svedočim o republici koja je prošla težak period rata i posleratne izgradnje. Republici koja je bila široka i spremna za sve.

Zahvalio se veteranima, ali i stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske i policije, koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske:

Ovo je trenutak kada moramo da kažemo da su najznačajniji deo u stvaranju Republike Srpske dali borci Vojske Republike Srpske. Naše ponosne vojske koja je zajedno sa policijom branila naše domove u gotovo neizvesnim okolnostima. Mnogi su ostali na braniku ove zemlje.

Poručuje i da nijedan srpski političar ne sme razmišljati o drugom obliku organizovanja, osim o srpskoj nacionalnoj državi:

Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Samo za one iz daleka koji dolaze i kažu da treba nešto drugo da volimo, mi im kažemo volimo Republiku Srpsku i Srbiju. Ako pravde ima, političke, ljudske i Božije, srpski narod ima pravo na svoj demokratski izraz i svoje okupljanje. Mi to pravo dozvoljavamo i drugima. Ostali smo u Bosni i Hercegovini zato što smo morali. Zato što je Dejtonski sporazum, kao jedini mogući akt tog vremena, obezbeđivao ne samo mir, nego i uspostavio novi politički sistem u kojem je Republika Srpska najznačajniji faktor.

Predsednik Srpske je ukazao da se sprovodi svojatanje kralja Tvrtka Kotromanića:

Ovih dana slušamo kako svojataju Tvrtka, koji je bio srpski vladar na ovim prostorima. Koji je bio zaista veliki, pa može da bude i njihov. Ali je on nesumnjivo Srbin.

Autor: redportal.rs