Farma Alpino primer uspešnog poslovanja

Farma koza Alpino sa Pala je tokom pandemije koronavirusa povećala proizvodnju sapuna od kozijeg mleka za 25% kako bi pokrila zahteve svojih sadašnjih tržišta, među kojima je i Hrvatskа.

Vlasnik farme Vladan Galijašević kaže da je proizvodnja sapuna povećana na 300.000 komada godišnje, a da im je cilj osvajanje još jednog tržišta u regionu - Slovenija ili Srbija, što bi im omogućilo povećanje proizvodnje na 500.000 komada.

Farma Alpino, koja ima 130 alpino koza, mesečno proizvodi 500 kg kozjeg sira, manje količine mleka, surutke i jogurta.

Foto: Palelive.com

- Naša proizvodnja je fleksibilna. Kozje mleko je osnova za sve naše proizvode, ali uvek možemo odlučiti da proizvodimo više sira ili više sapuna. Kada je počela pandemija, prodaja sira se smanjila, ali prodaja sapuna se povećala i mi smo se prilagodili -rekao je Galijašević.

Prvi sir su, kaže, napravili 2014. godine, a dvije godine kasnije rodila se ideja o proizvodnji sapuna zbog koje, kako navodi, nisu zažalili jer su se 2018. godine pridružili DM-ovoj inicijativi Startujmo zajedno, što im je omogućilo prodaju sapuna njihovim trgovinama širom BiH, a krajem prošle godine i u Hrvatskoj, a time i EU.

Pristupa EU tržištu značilo je da je farma koza Alpino morala da zadovolji EU standarde i poveća prozvodnju. Uz donacije Švedske i USAID-a uspeli su da prošire proizvodnju i zadovolje stroge standarde.

Foto: Palelive.com

Galijašević je rekao da sada proizvode osnovni sapun od kozjeg mleka i još dve vrste - sa medom i cimetom, ali da, osim povećanja količine, žele da uvedu i nove vrste sapuna, uključujući one sa kamilicom i bukovim pepelom, kao i prvi sapun od kozjeg mleka za bebe, sa nevenom.

Autor: redportal.rs

#Pale

#Proizvodnja

#Republika Srpska

#Sapuni

#farma