Krađa kulturnog nasleđa

SPONA, Srpski kulturno-informativni centar iz Skoplja, objavio je da se u manastiru Svetog Joakima Osogovskog u Severnoj Makedoniji dogodio neverovatan akt vandalizma i falsifikovanja. Oštećene su stare freske, na kojima su preimenovani srpski vladari i sveci.

Preko originalnih natpisa ktitora manastira: Sv. cara Uroša, Sv. Cara Lazara, Sv. kralja Milutina, Sv. Stefana Dečanskog, Sv. Nikodima, arhiepiskopa srpskog, i Sv. Stefana Prvovenčanog osvanuli su novi natpisi. I to, natpisi poput: Sv. Vladimir Kijevski, Sv. car Jovan Milostivi, Sv. car Konstantin Veliki, Sv. Nićifor Foka, Sv. Konstantin Kavasila, arhiepiskop ohridski, i Sv. Justinijan Prvi.

Pretpostavlja se da se ovaj akt vandalizma dogodio skoro. Na to ukazuje jasno različita boja natpisa, kao i nevešto odstranjene plave pozadine fresaka iza svetaca radi uklanjanja njihovih titula.

- Nama Srbima, građanima Severne Makedonije, pod gorkim utiskom zatečenog stanja neshvatljivo je da se neko "autorski" drznuo da ciljano i sistematski promeni imena samo srpskih srednjevekovnih vladara i arhiepiskopa!!?? "Autorima" i naručiocima ovog nedela i vandalskog čina natpisi i imena ostalih hrišćanskih svetaca nisu smetali, te ih nisu osvežavali i preimenovali - navodi se u saopštenju centra SPONA.

Autor: nova.rs / redportal.rs

#Makedonija

#Severna Makedonija

#Srbija

#Srpske crkve

#freske

#ikone

#uništenje kulturnog nasleđa

#vandalizam