Mladi politikolog iz Donjih Podgradaca otvorio mini-siranu

Tridesetsedmogodišnji Duško Malešević, politikolog iz Donjih Podgradaca kod Gradiške, jedan je od mladih osnivača male porodične sirane. Na ideju je došao tako što je u svom selu okupio nekoliko proizvođača mleka i ponudio im novu percepciju promocije i plasmana njihovih proizvoda od mleka, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Razmišljajući kako pokrenuti sopstveni biznis i šta to u selu nedostaje, Duško je zajedno sa sestrom Aleksandrom shvatio da je to proizvodnja domaćih proizvoda od sirovog mleka. Sa lokalnim malim faramerima, koji imaju 2-3 krave, i koji imaju problem otkupa sirovog mleka, dogovorio se da otkupljuje taj višak i da od tog mleka proizvodi različite vrste sireva.

- Ovo je prva godina kako smo krenuli u proizvodnju, snalazimo se, učimo i radimo zajedno sa našim proizvođačima. U našem selu nema dovoljno mleka pa ga otkupljujemo i iz drugih sela. Plan nam je da otvorimo 5 do 6 malih otkupnih stanica - kaže Duško.

Kapacitet ove mini-sirane je 500 litara mleka, a proizvede oko pedesetak kg sira dnevno. Ova godina nije nimalo laka ni za koga, pa tako ni za Duška koji se prilagođava tržištu. Ovi sirevi će se moći kupiti u lokalnim marketima u Gradišci, a uskoro i u Banjaluci.

Proizvodi 8 vrsta sireva, među kojima je ekstra tvrdi i tvrdi sir, jednu vrstu polutvrdog sira, 2 vrste svežeg sira, krem sir i kriška sir.

Duško ističe da ima u planu da proširi siranu, da dostigne kapacitet od 2.000 litara mleka na dnevnom nivou. Isključivo će za sada svoje proizvode plasirati lokalnim tržnim, sirevi će imati pristupačnu cenu, tako da će svi građani, kako kaže, moći da ih kupe.

Autor: redportal.rs

#Gradiška

#Politikolg

#Republika Srpska

#farma

#mleko

#sir