Svi jako cene napore Crne Gore i drugih zemlja regiona da se solidarišu sa ukrajinskim narodom.

Svi jako cene napore Crne Gore i drugih zemlja regiona da se solidarišu sa ukrajinskim narodom. Mi navijamo za to da se u dijalogu pronađe rešenje, ali najvažnije je da se prekine sa ratnim aktivnostima, agresijom i ubijanjem civila, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović za RTCG, nakon obilaska ukrajinskih gradova Borodjanka i Irpin, koji su bili pogođen ratnim razaranjima, prenosi portal Volim podgoricu.

Abazović je rekao da su imali priliku da obiđu ratom razorene gradove i posvjedoče velikoj humanitarnoj katastrofi.

- Tragično je to što smo videli i čuli, razorena je infarstruktura, a zaključak je jednostavan – treba da smo ponosni na građane Crne Gore što su izabrali mir. Mir nema cenu, mir je sve što nam treba. Bez obzira na sve dileme i nedoumice koje imamo u društvu, najvažnije je da živimo u miru, to je najvažnija pretpostavka bilo čega - kazao je premijer za RTCG.

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Abazović je kazao da su “tu da pruže podršku”.

- Dio onoga kako Crna Gora može da pomogne mi je prenio predsednik Zelenski u telefonskom razgovoru, i ovo je dio pomoći. Oni su jako srećni što mogu da ugoste premijere, postoje konkretni upiti od Zelenskog, a sve njih Crna Gora može da isporuči, i to je da iskažemo političku podršku.

Premijer Crne Gore najavio je za danas zajedničku izjavu, sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, prema instuitucijama Evropske unije za pomoć Ukrajini.

- Mislim da je to blizu da se usaglasi i neće biti problem ako Zelenski to bude zatražio od nas.

Autor: Volim Podgoricu

#Crna Gora

#Dritan Abazović

#Ukrajina