Plenković je rekao da će Hrvatska otvoriti pitanje nestalih u ratu u sklopu pregovora Srbije o članstvu u EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u sredu da će Hrvatska "jasno i odlučno" reagirati u sučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Rusija je zabrinula Kijev i Zapad gomilanjem vojnika i opreme blizu Ukrajine i strahuje se da priprema napad. Moskva to poriče i tvrdi da ima pravo raspoređivati snage na svојој teritoriји kako god želi.

Govoreći u Saboru, Plenković je ocenio da je situacija na istoku Ukrajine izrazito zabrinjavajuća i najnapetija od 2014. u jeku sukoba ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

- Hrvatska ne želi da dođe do eskalacije i reagоvaće jasno i odlučno da se izbegne bilo kakva nestabilnost - rekao je premijer ne navodeći pojedinosti.

Hrvatska je članica EU-a i NATO-a koji je više puta upozorio Moskvu da će se suočiti s ozbiljnim posledicama napadne li Ukrajinu. Službeni Zagreb je u nekoliko navrata ponudio ukrajinskim vlastima svoje iskustvo iz mirne reintegracije Podunavlja koji je 1990-tih bio pod okupacijom lokalnih Srba. 

U sklopu godišnjeg izvještaja o sastancima Saveta EU-a, Plenković je rekao da će Hrvatska otvoriti pitanje nestalih u ratu u sklopu pregovora Srbije o članstvu u EU.

- Kada dođu na dnevni red poglavlja koja se na to odnose, onda ćemo staviti tu temu u kontekst daljenjeg napretka Srbije - rekao je premijer.

No, dodao je da "nije mudro da jedna nova članica dolazi u forume kao što je EU i blokira one koji deluju malo drugačije nego što mi to mislimo". Kao najvažnije teme sastanaka ES-a, Plenković je istaknuo borbu protiv pandemije Covida-19, odgovor na skok cena energenata i proširenje EU-a na istok, ukljuujući situaciju u BiH.

Istaknuo je da je Hrvatska prošle godine ostvarila veliki napredak prema članstvu u šengenskom protoru i eurozoni rekavši da bi Hrvati u ovo doba iduće godine trebali u trgovinama plaćati evrima.

Autor: redportal.rs

#Hrvatska

#Plenković

#Ukkrajina

#rat

#rusija