Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno proverili.

U regionu potvrđen prvi slučaj flurone, kada je osoba istovremeno zaražena virusom korona i gripom, a registrovan je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) dr. Andrija Štampar u Zagrebu, potvrdila je voditeljka Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ Jasmina Vraneš u utorak za HTV.

Prvi slučaj flurone potvrđen je u Izraelu 30. decembra prošle godine kod porodilje.

- Dijagnostikovali su joj grip i virus korona čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno proverili. To su slične bolesti - virusne su i uzrokuju poteškoće s disanjem jer obe napadaju gornje disajne ​​puteve - rekao je doktor Arnon Vizhnitser koji je primio ženu, preneo je Jutarnji list.

Vraneš je rekla i kako su juče u toj ustanovi detektovali pedesetak odsto pozitivnih na virus korona što je jako puno u odnosu na prije sedam dana, kada je bilo 30% pozitivnih uzoraka. Retkost da je neko od virusa korona oboleo 3 puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i vakcinisani.

Prati se situacija s omikronom, koji se puno lakše širi pa je inkubacija puno kraća i traje od pet do sedam dana.

- Detektujemo ga za sada kod osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on prevladava, ako su putovali, onda u takvoj grupi imamo već 20-30% pozitivnih na tu varijantu - izjavila je Vraneš.

Autor: Nezavisne.com

#Hrvatska

#flurona

#virus