Novi zakon se odnosi na 92% radnika

U Severnoj Makedoniji nedelja će od 1. januara 2022. godine biti neradni dan, odlučili su poslanici u parlamentu Severne Makedonije.

Za predlog izmena i dopuna Zakona o radnim odnosima, kojima je predviđeno da nedelja bude neradni dan, glasalo je svih 62 prisutnih poslanika na plenarnoj sednici bez glasa protiv, u Sobranju sa 120 mesta, piše Beta.

Ministarka za rad i socijalnu politiku Severne Makedonije Jagoda Šahpaska izjavila je da su Vlada i njeno ministarstvo ispunili obećanja koja su dali radnicima i da će od 1. januara nedelja biti dan za nedeljni odmor za 92 odsto radnika.

Kako je istakla, cilj tog zakonskog rešenja je uspostavljanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života radnika, porodičnog i društvenog, kao preduslov za njihovu motivaciju i veću efikasnost na radnom mestu.

- Radnici su naš najveći kapital. Njihov trud mora da se poštuje i vrednuje. Zato će oni koji budu angažovani u delatnostima, koje zbog tehničko-tehnološkog procesa ne smeju da budu prekinute, dobijati najmanje 50 odsto veću dnevnicu za rad u nedelju i slobodan dan, koji mogu da iskoriste u narednih sedam dana - rekla je Šahpaska.

Ona je dodala da će zaposleni u trgovačkim centrima, odnosno molovima, dobijati dvostruko veću dnevnicu, odnosno dnevnicu uvećanu za 100 odsto.

Dodatno će, kako je istakla, dva odsto od prometa ostvarenog u molovima u prethodnoj godini za rad nedeljom i praznicima biti namenjeni za izgradnju novih dečjih vrtića.

- Radnice i radnici su stub naše ekonomije i pokretačka snaga države. Zbog toga ostaju naš proritet u građenju budućih politika - rekla je Šahpaska, kadar levičarske partiije SDSM.

Autor: Beta

#Severna Makedonija

#nedelja

#neradan dan

#zakon