Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su priče o genocidu grozne i tužne i istakao da je definicija genocida rastegljiva i tema je za razgovor.

Upitan da prokomentariše svoje izjave o genocidu u Srebrenici, Milanović je postavio pitanje da li haške presude za njega moraju da budu manifest sudbine kojeg mora da se pridržava.

- Definicija genocida je kaučuk definicija. To se rasteže. To nije nebeski zakon. Sud kakav god da je i ko god da su i da je doneo deset presuda to je politička kvalifikacija. Ako je tako, ponavljam ono što sam rekao, a to je da moramo naći drugi naziv za ono što su uradili nacisti - kazao je Milanović, prenose mediji BiH.

Istakao je da mu smeta što Srbima insinuira da su genocidan narod, isto kao što bi mu smetalo da se to radi Hrvatima.

- Hoćemo li prestati s tim glupostima. To su tužne i grozne priče. Šta je sa Vukovarom, taj grad je sistematski uništavan, ne dva dana u okolnim šumama, nego sistematski, pa nisam čuo nikoga u Hrvatskoj da kaže da je to genocid - rekao je Milanović.

Dotakao se i pregovora o izmenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Heregovini, koji se poslednjih mesec intenzivno vode uz posredovanje specijalnog američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara i predstavnice EU Angeline Ajhorst.

- Bošnjačko vođenje politike je pogubno. Oni su se zatvorili u bačvu i pregovaraju sami sa sobom. Veruju da će im trećerazredne američke diplomate doneti dominaciju nad Hrvatima. Imam radosnu vest – neće - poručio je Milanović.

Autor: FoNet

#Genocid

#Srbija

#srebrenica

#zoran milanović