Preko Crne Gore, Albanije, Srbije, Kosova sve do južne Italije

Kako prenosi portal Kossev, oko 30% ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije.

Svojevrsna kuga opijuma se širi Avganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijarde dolara kojom se bogate vladari te zemlje - talibani.

U Avganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla slobodno okarakterisati kao tradicionalna poljoprivreda, ali sa druge strane sa svakom godinom heroin postaje sve više pošast zapadnog društva. Kako se navodi u italijanskom članku quotidano.net koji se bavi ovom tematikom:

Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vekova. I upravo iz tog razloga Avganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka severu, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu:

U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije.

Autor: kossev.info

#Albanija

#Avganistan

#Balkanska ruta

#Crna Gora

#Italija

#Kosovo

#Putevi droge

#Srbija

#droga

#heroin

#mak