Zdravstveno stanje joj se pogoršalo veče pred

BANJALUKA: Povodom današnjeg slučaja na UKC RS kada je pacijentkinja skočila sa 5. sprata ovog Kliničkog centra, Renata Tamburić, šef Odeljenja 5. sprata kovid dela je izjavila saučešće porodici pacijentkinje.

- Pacijentkinja je bila teško bolesna, u tercijarnoj fazi karcinom, pritom je obolela od kovida sa obostranom upalom pluća - rekla je Tamburićeva, pišu Nezavisne novine.

Dodala je da joj se zdravstveno stanje sinoć pogoršalo.

- Nemili događaj se desio iz prostorije koju koristi osoblje i u kojem prozori nisu zaštićeni - kazala je Tamburićeva.

Dodala je da 12 lekara i oko 30 medicinskih tehničara stalno bilo u kontaktu sa ovom pacijentkinjom.

Nera Zivlak Radulović, načelnik Psihijatrije UKC RS, rekla je da koronavirus utiče i na mozak, te da oni kroz svoj rad svakodnevno dijagnostikuju stanja moždanih sindroma čiji je uzrok kovid, te druga udružena oboljenja.

- Nekada se ovakvi slučajevi ne mogu prevenirati. Ubuduće planiramo da sa svojim kolegama podelimo svoja iskustva sa ovakvim neželjenim događajima. Ovo se dešava širom sveta - navela je načelnica Klinike za psihijatriju UKC RS.

Dodala je da svakodnevno rade procenu pacijenata, te da psihološku podršku pružaju i porodicama pacijenata, te medicinskim radnicima.

Svjetlana Savić, klinički psiholog, rekla je da je svaki dan jedan psiholog dežurni i da je na usluzi pacijentima.

Zivlak Radulović je na novinarsko pitanje da li je jedan psiholog dovoljan na veliki broj pacijenata rekla da se drugi psiholozi uključuju na zahtev kolega.

- Imamo i psihologe u ambulantama u Južnom krilu koji mogu da pruže podršku - rekla je Zivlak Radulović.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da su preuzeli sve mere, te da svaki dan postoji dovoljan broj medicinskog osoblja, te da ne mogu da postave medicinskog radnika pored svakog pacijenta.

Autor: Anja Matarugić

#BANJALUKA

#COVID-19

#SMRT

#pacijentkinja

#skok