Mitropolit: Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran danas na sednici Sinoda.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da u Mitropoliji nikada nije bilo reči o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve (SPC), piše podgorički portal Volim Podgoricu.

- To su očekivali ljudi iz vlasti da, na takav način, polako i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje - kazao je Joanikije u gostovanju na Televiziji Crne Gore.

- Apsolutno ne, nikada. Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vjekovni svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da njeguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju - dodao je Joanikije.

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran danas na sednici Sinoda.

Vlada je Temeljni ugovor poslala u Beogradsku patrijaršiju 22. jula. Premijer Zdravko Krivokapić ranije je kazao da je Temeljni ugovor sa SPC tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a da je Vlada spremna da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

Autor: Volim Podgoricu

#Amfilohije Radović

#Mitropolija crnogorsko-primorska

#Srpska pravoslavno crkva

#mitropolit joanikije