Đukanovićeva firma je u blokadi na iznos od 10 miliona evra

Partnerska firma predsednika Crne Gore i Vuka Rajkovića, više nije vlasnik zemljišta na ulazu u Budvu, na koji se uknjižila kompanija HoldCo east, koja je na sebe preuzela njihove kreditne obaveze

Podgorička kompanija Global Montenegro, partnerska firma predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, više nije vlasnik dva hektara zemlje na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun.

Na atraktivni zemljišni kompleks uknjižila se podgorička kompanija HoldCo east, koja je krajem prošle godine na sebe preuzela kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a.

Vijesti su male uvid u list nepokretnosti, gdje piše da je osnov sticaja vlasništva navedeno “zaključak o predaji nepokretnisti”.

Na atraktivni zemljišni kompleks uknjižila se podgorička kompanija ‘HoldCo east’. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, firmu je osnovala ‘Seta Montenegro’. Izvršni direktor je sada Uglješa Vučinić, koji je zamijenio Ivana Popovića, dok su ovlašćeni zastupnici Mabry Patrick Thomas i Stramel Jason Brian. Kako su ‘Vijesti’ ranije objavile, ‘Seta Montenegro’ i ‘Hedco east’ su prije tri godine preuzele faktoring kompaniju ‘Heta’, bivši ‘Hypo lizing’, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine”...

Prije nekoliko dana Vijesti su objavile da, nakon punih 14 godina, od kada je trgovala zemlju u metropoli turizma, Đukanovićeva kompanija više nema nijedan teret, što je očigledno bio uvod u predaju nepokretnosti.

Još u novembru prošle godine HoldCo east je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je prije 2007. uzeo Global Montenegro za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Ta podgorička kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

- Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac Holdco east sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca - pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu Global Montenegro, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice.

Global Montenegro je inače u blokadi na iznos od 10.8 miliona eura, kako piše u posljednjem izvještaju Centralne banke Crne Gore. Time je Đukanovićeva firma smanjila dugovanje za gotovo dva i po miliona od januara, kada je milionska blokada objelodanjena.

Iz Global Montenegra su se, nakon što je objavljena milionska blokada, oglasili navodeći da državi Crnoj Gori ne duguje jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

- Kao pravno lice, firma Global Montenegro duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispjelih kamata - obrazložili su iz Đukanovićeve firme.

Autor: Vijesti.me

#Budva

#Milo Đukanović

#posed

#zemlja