Optužuju premijera za prekoračenje ovlašćenja

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića podnela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića i drugih osoba zbog sumnje da su zloupotrebili svoj položaj i prekoračili svoja službena ovlašćenja tokom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra.

U krivičnoj prijavi, u koju su podgoričke Dnevne novine imale uvid, navodi se da su zloupotrebljavajući položaj predsednika vlade, poslanika, ministara i dr. prekoračili "granice svojih službenih ovlaščenja".

Navodi se da je Krivokapić formirao telo koje nije imalo nikakve zakonske i ustavne nadležnosti da donosi odluke koje se tiču nacionalne bezbednosti, a koje je načelu sa njim preuzimalo delove komandovanja operacijom bezbednosnih snaga 5. septembra na Cetinju.

Kao dokaz uz krivičnu prijavu SDT-u je dostavljena fotografija iz prostorija vlade, snimljena 5. septembra, na kojoj su pored Krivokapića deo komandnog štaba pomenute operacije i poslanici Marko Milačić, Momčilo Koprivica, ministri Milojko Spajić, Olivera Injac, Jakov Milatović, te direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić i šef Kabineta predsednika Vlade Ivana Malović.

Prijavom se Krivokapić tereti da je 5. septembra prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja teže povredio pravo drugog na način što je mimo svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja dao nalog pomoćniku direktora Uprave policije da se uhapsi bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetni za bezbednost Đukanovića, Veselin Veljović,prenela je agencija Mina.

Autor: sputnik.rs

#DPS

#krivokapića

#podneo krivičnu prijavu

#protiv