Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije grčke vlasti odlučile se za radikalne mere

Na celoj teritoriji Grčke od sutra će stupiti na snagu policijski čas, koji će podrazumevati ograničenje kretanja građana od 21 č. do 5 č. ujutru, kako prenosi portal a1on.

Nikos Hardaljas, zamenik ministra za civilnu zaštitu, obradio se građanima na vanrednoj konferenciji i saopštio u kojim će slučajevima jedino biti dozvoljeno napuštanje domova. To su hitni zdravstveni razlozi, radne obaveze, ili namirivanje potreba kužnih ljubimaca, ali za svaki od ovih razloga biće potrebna potvrda u vidu SMS poruke.

Vlasti su se odlučile na ovako radikalne mere nakon što je u Grčkoj 3 dana zaredom broj preminulih od koronavirusa preko 40, a primećeno je da građani i dalje ostvaruju nepotrebne kretnje i interakcije. Takođe, sve je veži broj pacijenata priključenih na respiratore, tako da se očekuje i povećanje broja umrlih.

Prema zvaničnim podacima grčke Nacionalne organizacije javnog zdravlja, u protekla 24 časa registrovana su 2.752 novozaražena, 43 preminula, a na aparate je priključeno 297 pacijenata. Najveći broj zaraženih je u Solunu 777, dok je u širem regionu Atine 635. Od početka epidemije u Grčkoj je registrovan ukupno 63.321 slučaj, a 909 ljudi je preminulo.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#granice

#grcka

#korona

#kovid

#policijski cas