Utvrđena neizvršena plaćanja od oko 84.000 evra

Trgovački sud u Splitu je zakazao za 23. septembar ročište na kojem će se odlučivati o predlogu za otvaranje stečaja nad štamparijom Slobodna Dalmacija Print u Dugopolju, u kojoj su krajem prošle godine utvrđena neizvršena plaćanja od oko 630.000 kuna (84,1 hiljada evra).

Sudsko rešenje je usledilo nakon obustave skraćenog stečaja sredinom aprila jer je Ministarstvo finansija, koje potražuje nešto više od 7.000 kuna (oko 935 evra), u svom predlogu navelo da Slobodna Dalmacija Print raspolaže imovinom koja je dovoljna za izmirenje kako prethodnog, tako i otvorenog stečajnog postupka, prenosi Hina.

Novinski izdavač Hanza Media je takođe krajem januara predložio Trgovačkom sudu u Splitu otvaranje stečaja nad Slobodnom Dalmacijom Print, nakon što je Finansijska agencija (Fina) utvrdila krajem 2020. godine neizvršenje obaveze plaćanja u periodu dužem od 120 dana u ukupnom iznosu od 634.147 kuna (oko 84,7 hiljada evra).

Trgovačko društvo Slobodna Dalmacija Print, osnovano u septembru 2007. s osnovnim kapitalom od 10,55 miliona kuna (1,4 miliona evra), registrovano je za izdavačku delatnost, štampanje časopisa i drugih periodičnih publikacija, knjiga, itd.

Vlasništvo nad štamparijom su imali medijska kompanija Slobodna Dalmacija i većinski vlasnik Stipe Mađor, a krajem 2015. firmu je preuzeo preduzetnik iz BiH Ante Suton, navodi Hina.

Autor: Tanjug

#Hrvatska

#slobodna dalmacija

#split

#stečaj