Bruka i sramota Vojske Crne Gore

Ministarstvo odbrane reagovalo je povodom medijskih navoda i fotografije koja kruži društvenim mrežama na kojoj se, kako ističu, vidi civilno lice u službi u Vojsci Crne Gore Đorđije Vukčević na protestu, održanom 22. avgusta na Cetinju.

Na slici se vidi kako pozdravlja fašističkim pozdravom, sa podignutom rukom! Protiv njega je pokrenuta procedura utvrđivanja povrede vojnih propisa, kao i utvrđivanja disciplinske odgovornosti. Podsećaju da Vukčević nije podoficir Vojske Crne Gore, odnosno profesionalno vojno lice, već je civilno lice u službi u VCG, koje služi u Vojsci na radnom mestu utvrđenom formacijom.

- U službu u Vojsci primljen je 27. jula 2020. godine kao kurir u 3. podcentru Centra za obuku Vojske Crne Gore, sa mestom službovanja u Kolašinu. Već duži vremenski period Vukčević je odsutan iz jedinice zbog privremene sprečenosti za obavljanje rada (bolovanje), što ga nije sprečavalo da bude aktivni učesnik određenih skupova, a takvim činjenjem je svesno zanemario svoje radne obaveze i zloupotrebio pravo na privremenu sprečenost za rad - navode u Ministarstvu, podsećajući da su sve osobe u službi u VCG dužne da poštuju Zakon o Vojsci Crne Gore, kodeks vojne etike, kao i Pravila službe VCG.

- Vukčević se oglušio o odredbe Zakona o Vojsci Crne Gore i načela kodeksa vojne etike, čime je naneo štetu ugledu Vojske i Ministarstva odbrane. Kodeks predstavlja skup načela o etičkom postupanju lica u službi u Vojsci, radi očuvanja, afirmacije i unapređenja dostojanstva i ugleda Vojske i lica u službi u Vojsci, crnogorske vojne tradicije, patriotizma i antifašizma. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore neguju antifašističku tradiciju i neće tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa vrednostima antifašizma - zaključuju u Ministarstvu.

Autor: Redportal.rs

#Bruka

#Fašistički pozdrav

#cetinje

#vojska crne gore