Uprkos velikom protivljenju Albanaca sa Kosova i Metohije i iz Albanije, koncert je održan pod jakim obezbeđenjem

Kako prenosi portal Kossev, albanska policija je uhapsila 21 godinu starog Redona Leku it Tirane, osumnjičenog da je bacio sinoć suzavac na koncertu Gorana Bregovića.

Leka je već imao krivični dosije i registrovan je kao izgrednik javnog reda i mira, navela je albanska policija u saopštenju za medije. On ima takođe kriminalni dosije u oblasti proizvodnje, prodaje opojnih droga, ilegalne trgovine i imovinskih krivičnih dela.

Prema objašnjenju policije on je bacio suszavac tokom trajanja festivala, kako bi "narušio javni red i bezbednost", ali su ga službe odmah uhvatile tako da ova radnja nije uticala na odvijanje koncerta.

Tokom sprovođenja Redona Leke do prostorija policijskog komesarijata, 33 godina stari F. K. iz Lušnja suprotstavio se policijskim snagama, kako bi ih sprečio u vršenju dužnosti. I protiv njega je pokrenut krivični postupak.

Policija je takođe zaplenila i još jedno neeksplodirano sredstvo.

Nakon bacanja suzavca više ljudi je bilo pogođeno njime kao i nekolicina dece koja se našla u dimu. I pored svega koncert nije prekinut. Obezbeđenje je činilo oko 200 policajaca. Pored koncerta policajci su obezbeđivali i sam hotel gde je odseo Goran Bregović sa svojim bendom.

Dane pre koncerta pratila je velika medijska kampanja koja je optuživala Bregovića da je on svojim pesmama bio "inspirator" masakra na Kosovu i Metohiji. Svi Albanci sa Kosova učesnici su otkazali prisustvo, ali su organizatori ostali dosledni i bili dobri domaćini do samog kraja.

Autor: redportal.rs

#Albanija

#bjelogrlić

#hapšenje

#koncert

#policija

#prekid

#suzavac