Stranke iz RS tada su usaglasile zaključke, a dokument je potpisan danas

Partije iz Republike Srpske sastale su se u ponedjeljak u Banjaluci povodom odluke visokog predstavnika Valenntina Incka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Stranke iz RS tada su usaglasile zaključke, a dokument je potpisan danas. Svoj potpis na njega su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsednik DEMOSA, Dragan Čavić, predsednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske.

U zaključcima se navodi sledeće:

- Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

- Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstvaniika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razreši pitanje nametnutog zakona.

- Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

- U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

 - Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u naredno periodu.

U Banjaluci je u toku posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju izmene Krivičnog zakonika Republike Srpske i Predlogu zakona o neprimjejnjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Autor: redportal.rs

#Narodna skupština

#Republika Srpska

#incko

#nametanje zakona

#sednica

#zaključci