Inicijativu povele Srbija, Severna Makedonija i Albanija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da inicijativa Mini-Šengen pokazuje da prošlost može da se ostavi iza sebe i da se gleda u budućnost, kao i da za pet-šest godina tri zemlje - Albanija, Srbija i Severna Makedonija mogu da budu razvojna mašinerija ovog dela Evrope.

Ovo nije upereno ni protiv koga, osim prema svetom i jedinom cilju, da građani žive bolje, rekao je Vučić na ekonomskom forumu tri zemlje u Skoplju.

On je dodao da će uvek biti onih koji su protiv te inicijative, koji samo gledaju kako da postignu rezultat na sledećim izborima, a da se inicijativa „mini Šengena“ neće svideti ni nekima u svetu, „jer taj volan nije u njihovim rukama“.

- Ako prevaziđemo slabosti administracije, 1. januara 2023. godine neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane niko vas neće zaustavljati - objasnio je Vučić.

On je naglasio da, kada je u pitanju organizovani kriminal, policije tri države znaju ko se time bavi i reagovaće zajednički.

- Krenućemo u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti za građane sve tri zemlje, od popusta za vozne karte, drumarine, do popusta u restoranima - naveo je Vučić.

On je zamolio privrednike da pomognu tu inicijativu, da urade pritiske na svoje privredne komore, kako bi se sarađivalo više i bolje.

- Ideja o otvaranju granica je istorijska. Vreme je da uzmemo stvari u svoje ruke i određujemo svoju sudbinu i budućnost - zaključio je Vučić.

Autor: redportal.rs

#1. januar 2023

#Albanija

#Balkan

#MINI ŠENGEN

#Makedonija

#Srbija

#neće biti granica

#open balkan