Srpsko narodno veće (SNV) danas je u Donjoj Suvaji u Hrvatskoj, otkrilo spomenik za 290 žrtva ustaškog zločina počinjenog 1. jula 1941.

Srpsko narodno veće (SNV) danas je u Donoj Suvaji kod Srba, u Hrvatskoj, otkrilo spomenik za 290 žrtva ustaškog zločina počinjenog 1. jula 1941, a predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je "zločin u Donjoj Suvaji, Osredcima i Bubnju bio jedno veliko zlo, ali nažalost ne i jedino u Lici".

„Dana 1. jula 1941. godine ustaše su, vođene Maksom Luburićem, surovo mučile i ubile žene, decu i starije meštane u Donjoj Suvaji. Ovaj spomenik podižemo na 80. godišnjicu, u znak sećanja na njihove živote i stravični smrtni čas, ali s verom u ideju pobede čoveka nad mržnjom", stoji na spomeniku, uz imena i prezimena 290 žrtava, prenosi Hina.

Za mesto Suvaja vezana  je  priča o mučeničkoj smrti paroha Spase Lavrnje i njegove porodice.

Ustaše su 1. jula 1941. godine, posle hapšenja oca Spase, došli u Suvaju i odmah su počeli sa hapšenjem. U parohijskom domu su zatekli suprugu oca Spase – Ljubicu – koja je bila pred samim porođajem. Ljubici su rasporili utrobu i izvadili nerođeno dete. Drugo dete, sinčića od četiri godine, ranili su iz puške, a potom su ga zaklali.

Dana 1. jula ustaše su zapalile selo Suvaju i u tom požaru je izgorelo 25 kuća. U selu su ubijali žene, decu i ljude u ukupnom broju od 300 lica od kojih je 170 zakopano u tri jame, a ostali su spaljeni.

Za mučeničku smrt svešteničke porodice Lavrnja u Suvaji vezana je i izjava Dane Kosića  iz knjige Kotar Donji Lapac u NOR-u 1941-1945, u kojoj se, između ostalog, navodi:

Tužno je to izgledalo kaže Dane Kosić: „Tek što sam ušao u selo, čuo se dečiji glas. Neko dijete me zvalo: Ćića Dane, ćića Dane! Dete je mene poznavalo i ja sam mu se odazvao. Ubrzo dete je prišlo meni, sve je bilo krvavo i videla se rana oko vrata kako je valjda udareno nožem ili metkom, pa je rana jako krvarila, tako da mu je sva košuljica bila krvlju zalivena.

Foto: Jadovno

Bio je to Boško, sin popa Spase Lavrnje. Pitao sam ga gde mu je mama. Mali mi rekao da je u kući. Uzeo sam Boška za ruku i poveo ga kući, ali je u kući mrtva ležala njegova majka Ljubica, rasečenog stomaka. Ljubica je nekoliko dana bila pred porođajem. Dete izvađeno i nožem izbodeno ležalo je pored mrtve majke. Idući dalje naišao sam na kćerku od brata, Jeku, koja se bila sklonila pod jasle.
Tek nekoliko koraka dalje susreo sam se sa žandarima i nekoliko ustaša. Pitali su me čije je to dete. Rekao sam im da je popa Spase. Uzeli su od mene malog i, tu u neposrednoj blizini, i njega ubili. Nije mi pošlo za rukom da ga spasim. „Dobro sam i ja ostao“ kaže Dane. Spasio me je žandar Marko Čuljat, izazvao me i sklonio od ustaša. Tako sam izbjegao sigurnu smrt.“

Autor: AP Tanjug/ Jadovno

#Donja Suvaja

#Klanje

#Ustaše

#mučenje