Ona tvrdi da joj bivši suprug nije dozvoljavao da vidi decu

Crnogorsku, ali i širu javnost prethodnih dana potresle su scene uplakane dece snimljene u trenutku hapšenja oca i pokušaja socijalnih radnika da silom privole mališane da idu sa majkom. Javnost je većinom stala u odbranu oca, a majku osudila.

Iz Centra za socijalni rad saopštili su da će biti ispitana odgovornost svih službenika te ustanove koji su bili uključeni u slučaj dvoje dece koja su oduzeta od samohranog oca Tomaša Boškovića nakon njegovog hapšenja.

- Svesni da je događaj duboko uznemirio javnost, izražavamo žaljenje nad stresnim iskustvom koje su deca doživela. Centar za socijalni rad prvenstveno postoji radi zaštite interesa dece, koja su im Ustavom, zakonima i međunarodnim konvecijama garantovana - navode u Centru i dodaju da slučaj Boškovića prate od 2018. godine i da je žena koja vodi slučaj "pratila porodicu i preduzimala potrebne mere iz domena socijalne i dečje zaštite".

U međuvremenu su Podgoričani pokrenuli peticiju i organizovali protest tražeći da se otac oslobodi i da mu se vrate deca koju je, kako tvrde, majka napustila. Međutim, u međuvremenu se oglasila i Olga Marković, majka dece, koja tvrdi da joj je bivši suprug godinama uskraćivao pravo da vidi mališane. U peticiji koju su pokrenuli građani navodi se da je majka napustila decu dok su bili mali, otišla sa drugim čovekom, bez dana uplate alimentacije. Otac je, kako kažu, omiljen u komšiluku. Vredan je i "brao" je drva da bi prehranio porodicu, zbog čega je, tvrde u obrazloženju peticije, osuđen na mesec dana zatvora i uhapšen naočigled dece. Ipak, Olga Marković, tvrdi potpuno suprotno, prenose Novosti.rs.

Kako je kazala, nije istina da deca ne žele da budu sa njom, već joj bivši suprug nije dozvolio da ih uzme "kada je nju izbacio iz kuće, a nije joj dozvoljavao ni da ih vidi". Ona ističe i da je tužilac formirao predmet zbog neovlašćenog snimanja maloletne dece i objavljivanja njihovog identiteta.

- Mislim da će akteri koji su na najsramniji način mene i moju porodicu izložili ovom linču, svaki sledeći put dobro razmisliti ili im neće pasti na pamet da objavljuju tuđu muku. Pitam sve majke da decu ne gledaju u kontinuitetu 3 godine kako bi ona reagovala, najlakše je nekoga karakterisati svakakvim izrazima - poručila je Markovićeva.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić istog dana kada je snimak objavljen osudio je sve učesnike događaja i obećao da će učiniti sve kako bi se utvrdila odgovornost aktera. On je i posetio mališene kako bi se lično uverio da su dobro.

Autor: novosti.rs

#Crna Gora

#deca

#majka