Radiće samo onoliko koliko ih ugovor obavezuje

SARAJEVO: Zdravstveni radnici će danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održati proteste zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Protest će biti održan od 11.00 do 14.00 č., a kako je za Klix.ba kazao dr Edo Selimić, predsednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, odlučili su izaći na ulice jer 3. godinu zaredom nema kolektivnog ugovora, a dogovori koji su se privodili kraju još nisu potvrđeni.

- Ja sam u petak bio na sastanku s ministrom Harisom Vranićem, te se nismo mogli dogovoriti zbog nedostajućih 1,5 miliona KM. Zapravo, što kasnije s nama potpišu granski kolektivni ugovor, u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS ostat će više novca. Dakle, ne date ljudima koeficijente 2017, date 2018, ne date 2019, 2020, već smo potrošili pola 2021. godine i sav taj novac koji nisu dali je potrošen u druge namene. Preko leđa zaposlenika u zdravstvu ide nabavka vakcina, opreme, onih 9 miliona KM što su prošle godine na Skupštini KS izdvojili iz fonda zavoda i dali UNDP-u novac da nabavljaju što je potrebno za vreme pandemije - naveo je Selimić.

Kako kaže, mnogo je nejasnoća i nedorečenosti, jer po zakonu je jasno gde novac fonda ide, a s druge strane, vlast se menja, a situacija nikako.

- Svi znaju da su zdravstveni radnici bili i više nego korektni i pošteni. Stupili smo u štrajk u septembru 2019. i radili smo čak 90%, a sve kako ne bismo oštetili građane koji nas plaćaju. Oni izdvajaju novac za zdravstvo, od čega mi dobijamo plate. Nakon toga opet vlast kaže da nemaju novca, a on se troši u druge svrhe, pa se tako iste godine kada nam to kažu, potpisuju kolektivni ugovori s drugim strukovnim sindikatima - naglasio je.

Dalje je istakao da su mnoge stvari s nadležnima u KS dogovorene kada je reč o kolektivnom ugovoru, međutim, ostalo je mnogo nedorečenosti.

Na kraju je kazao da će današnjim protestima poručiti Vladi da žele ispunjenje zahteva zdravstvenih radnika, te da se mora osigurati novac za "heroje u belom".

- Osim toga, štrajk koji traje će se pojačati, jer ukoliko smo dosad radili u 80% kapaciteta i ispunjavali svakodnevne obaveze, sada ćemo raditi samo onoliko koliko nas ugovor obavezuje u slučaju generalnog štrajka. Dakle, to je ružno i u tom slučaju najviše ispaštaju građani koji nas plaćaju, ali ništa nam drugo ne preostaje, jer, evo, vlasti se menjaju, a naše stanje ostaje isto. Ova agonija se mora završiti - poručio je na kraju Selimić.

Autor: A. B.

#Sarajevo

#protest

#zdravstveni radnici

#zdravstvo