Planira da se bavi ribolovom do kraja života

SRBAC: Ribolovac Kristijan Pantelić (20) iz Razboja Ljevčanskog kod Srpca upecao je ovih dana kapitalni primerak šarana od 19,2 kilograma, kakav se retko viđa na ovim prostorima, piše Glas Srpske.

Do nesvakidašnjeg ulova došao je na jezeru Laminci kod Gradiške, gde je prekraćivao vreme sa drugom pecajući na fider štapu na koji je bila zavezana klasična hranilica sa rig sistemom za ribolov šarana, što je bila dobitna kombinacija.

Kristijan priča:

Nakon što sam zabacio udicu, rekao sam drugu kako bih volio uhvatiti šarana jer je pravo zadovoljstvo izvlačiti ribu na ovom štapu. Nije prošlo ni par minuta, a štap se zatresao. Čim sam ga potegao, uverio sam se da je kapitalac u pitanju. Počeo je jako vući prema otvorenoj vodi, ali sam ga postepeno umarao. Posle 20-ak minuta borbe privukao sam ga obali, gde je pokušao da se zavuče u travu, ali sam ga nekako sa drugom uspeo savladati.

Šarana dugačkog 98 centimetara ulovio je sa 2 kukuruza sa aromom anisa zakačenom na udicu i 2 gumena pop-ap kukuruza, koji služe kao podizači mamca.

Kao veliki zaljubljenik u ribu, poštujem ribolovačko načelo "uhvati i pusti", tako da sam šarana nakon fotografisanja vratio u vodu.

Pecanjem se bavi još od malih nogu, a sve tajne ovog hobija naučio je od svog dede Nenada Krejića, koji je važio za jednog od najboljih ribolovaca u Srpcu i šire:

Skoro sve znanje koje imam o ribolovu pokupio sam od njega. Uz njegovu pomoć i vlastito iskustvo naučio sam da je za dobar ulov presudno poznavanje terena, tačan izbor mamca i hranjenje šarana kuvanim kukuruzom na odabranoj lokaciji pre pecanja. Najčešće pecam na Savi i Vrbasu, ali i na mnogim jezerima, poput ovog u Lamincima, gde sigurno ima sličnih kapitalaca.

Kristijan trenutno pohađa Fakultet za bezbednost i kriminalistiku u Banjaluci.

HOBI

Kristijan Pantelić kaže da mu je ribolov isključivo hobi, ali planira da se njime bavi do kraja života jer je to, kako kaže, njegova strast i dedino nasledstvo. Istakao je:

Upecao sam dosta velikih riba, poput amura od 16 kilograma i smuđa od 5,5 kilograma. Lovio sam i šarane od 10 do 15 kilograma, ali je ovaj do sada bio najveći. Nisam se još oprobao na takmičenjima, ali imam u planu da na nekima iskušam sreću.

Autor: Dejan Jovičić / redportal.rs

#Gradiška

#Jezero

#Kristijan pantelić

#Laminci

#Srbac

#riba

#šaran