U panici i građani i ona

BANjALUKA: Meštani Ulice Jovana Dučića, u strogom centru Banjaluke, već duže vreme imaju bliske susrete sa lisicom, koja je u nekoliko navrata izlazila na parking obližnjih zgrada, a čak joj nije smetalo prisustvo ljudi.

Jedan od tih izleta lukave zveri zabeležili su i čitaoci Glasa Srpske, koji ističu da je lisica u nekoliko navrata izašla među ljude u popularnoj Aleji. Prema njihovim rečima, iako je sam prizor neobičan za grad, a naročito centar, osećaj nije prijatan, jer je ova životinja među najvećim prenosnicima besnila.

- Prvi put sam je primetio pre mesec dana, a od tada u nekoliko navrata se pojavljivala. Iako je jedno vreme nisam viđao, misleći da su nadležni intervenisali po nečijoj prijavi, poslednjih dana skoro svakodnevno se pojavljuje - rekao je za Glas Srpske konobar iz obližnjeg ugostiteljskog objekta.

Prema njegovim rečima, lisica svaki put izazove paniku i strah kod roditelja, jer ne mogu da predvide njeno ponašanje i strahuju da bi mogla da napadne decu.

- Ovo za nju nije prirodno okruženje i sigurno da i se i kod nje pojave panika i strah kad se zatekne među mnogo ljudi i automobila. Pretpostavljam i da je gladna i da je u potrazi za hranom. Sve kad se uzme u obzir, strah stanara je definitivno opravdan - rekao je ovaj mladić.

Stanarka obližnje zgrade Jovana Vračar rekla je da je prvi put lisicu primetila pre 2 dana.

- Od komšije sam čula da to nije prvi put da se lisica pojavljuje. Osećaj nije nimalo prijatan. Bila sam sa mlađom kćerkom napolju kada sam videla da vrane napadaju neku životinju. Kada sam prišla, videla sam da je to lisica koja se branila od ovog napada. Zabeležila sam taj trenutak kamerom, ali nedugo zatim lisica je počela panično da trči i sa kćerkom sam se sklonila na sigurno - rekla je Vračareva.

Stanari zgrada pozvali su nadležne službe da što pre izađu na teren da mališanima iz obližnjih zgrada ne bi bila ugrožena bezbednost i sigurna igra.

NIKO NIJE NADLEŽAN

Na pitanje upućeno Gradskoj upravi da li je bilo prijava, odgovorili su da je za pojavu divljih životinja odgovorno lovačko udruženje Zmijanje, koje gazduje na teritoriji grada, te nadležno ministarstvo.

Ipak, iz Lovačkog udruženja kažu za Glas Srpske da oni ne mogu delovati u centru grada jer se odstrel može izvršiti samo u području gde je najbliži objekat na udaljenosti 200 metara.

Autor: Aleksandar Stojanović

#BANJALUKA

#lisica

#strah