Ohrabruje rast u odnosu na zadnje tromesečje 2021. kada je pad bio 5,8 odsto

Međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske od 0,7 posto u prvom tromesečju 2021. godine je puno bolji rezultat od očekivanja, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sednice vlade.

- Godišnji pad je zabeležen kod privatne potrošnje, najveće stavke BDP-a, no on je bio vrlo blag - samo 0,4 posto - rekao je Plenković.

Istakao je da posebno ohrabruje rast BDP-a u prvom kvartalu u odnosu na poslednje tromesečje prošle godine od 5,8 posto.

- Hrvatska se sa ovakvim kretanjima ekonomske aktivnosti može staviti u kontekst proseka EU, štaviše, na nivou EU međugodišnji pad BDP-a je bio 1,8 posto, pri čemu je od 21 članice, za koje su zasad dostupni podaci, rast ostvaren samo u Francuskoj, Litvaniji i Slovačkoj - dodao je hrvatski premijer.

Prema procenama EK, s rastom od pet posto u 2021. godini Hrvatska bi trebalo da deli 4. mesto u EU po rastu BDP-a, a za 2022. projektovan je rast od 6,1 posto, koji je među najvećima u EU, zaključio je Plenković.

Većina analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, predviđala je rast BDP-a u prva tri meseca 2021.

Prema njegovim rečima, iako je BDP pao četvrti uzastopni kvartal, većina pokazatelja je imala pozitivna kretanja, a kao primer je naveo industrijsku proizvodnju, trgovinu na malo, obim građevinskih radova i robni izvoz, prenosi Hina.

Autor: Tanjug

#BDP

#Hrvatska

#andrej plenković

#pad bdp