Saopštenje Srpske pravoslavne crkve prenosimo u celosti

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije primio je danas, 27. maja 2021. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Zdravka Krivokapića, predsednika Vlade Republike Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali članovi Svetog arhijerejskog sinoda: mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, episkop šumadijski g. Jovan; kao i episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

U prepodnevnim časovima istoga dana, predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore. Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namera g. Krivokapića svetejšem patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsednika Vlade Republike Crne Gore.

Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

Njegova svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova svetost patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije.

Srpska pravoslavna crkva i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Sapštenje SPC

Autor: SPC

#Episkop Joanikije

#Patrijarh Porfirije

#Zdravko Krivokapić