15 godina od referenduma iz 2006. godine

Crna Gora danas proslavlja 15. godišnjicu svoje nezavisnosti, u znak sećanja na 21. maj 2006. godine, kada je održan referendum na kome se većina građana odlučilo za nezavisnu državu i odvajanje od Srbije.

Na taj način prestala je da postoji državna zajednica Srbije i Crne Gore, a prekinuto je i 88-godišnje zajedničko bitisanje Srbije i Crne Gore, kroz različite forme zajedničkih država, odnosno Jugoslavija.

Deceniju i po nakon proglašenja nezavisnosti Crna Gora se nalazi u sred političkih previranja, nakon što je nakon 30-godišnje vlasti DPS-a opozicija uspela da pobedi i formira 1. vladu bez DPS od uvođenja višestranačja.

Čak i u samoj vladajućoj koaliciji postoje trvenja oko najvažnijih pitanja, a najviše oko onog najosetljivijeg, a to je popis stanovništva, koji bi trebalo da bude organizovan do kraja kalendarske godine.

Popis stanovništva je značajan, jer se očekuje da će na osnovu njega partije vlasti i opozicije formirati svoje strategije i politike u budućnosti.

Referendum iz 2006. godine mnogo puta je osporavan sa različitih strana, ali se čini da su najvažniji politički činioci u Crnoj Gori nakon višegodišnjeg trvenja uspeli da uspostave konsenzus o tome da je nezavisnost te države neupitna.

Na spomenutom referendumu većina od 230.661 glasa odnosno 55,49% izglasala je nezavisnu državu Crnu Goru, dok je protiv toga bilo 185.002 građana.

Da se podsetimo kako je to pre 15 godina izgledalo na trgovima crnogorskih gradova.

Završni miting koalicija za nezavisnost održala je u Podgorici, a glavni govor održao je Milo Đukanović, tadašnji premijer, a sada predsednik Crne Gore.

IZVOR: YT / Prch .me

Sa druge strane strane, završni miting bloka za zajedničku državu sa Srbijom održan je takođe u Podgorici, ali nekoliko dana ranije, a kako je to izgledalo, možete videti na sledećem snimku:

IZVOR: YT / DNP

Autor: redportal.rs

#dan nezavisnosti crne gore

#nezavisnost crna gora

#nezavisnost crne gore

#referendum 2006

#referendum crna gora

#referendum crne gore

#referendum crnoj gori