Navodi se da je Hrvatska morala da zaštiti ove osobe

Kako prenosi hrvatski portal index.hr, tri osobe iz jedne afričke zemlje zatražile su u toku prethodne nedelje politički azil u Hrvatskoj, međutim, državni organi Hrvatske proterali su ove osobe u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski MUP poriče da je došlo do ovog incidenta, dok iz kancelarije hrvatskog ombudsmana ističu da su stupili u kontakt sa proteranim osobama i otvorili slučaj. U ovom trenutku se traži i zvanična izjava Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako prenosi index.hr izjavu ombudsmana, ovaj slučaj se razlikuje od prethodnih u kojima se odbijalo davanje političkog azila, zato što se sada radio o LGBT osobama koje su zbog kriminalizacije svog seksualnog opredeljenja morale da odu iz svoje države.

Kako navode sagovornici hrvatskog portala, barem jedna od ove tri osobe je do sada već proterivana iz zemlje, dok su dve pripadnici LGBTIQ+ zajednice.

Ističe se da zakoni obavezuju Hrvatsku da osigura tražiocima azila da se ne vraćaju u zemlju u kojima bi njihovi života ili sloboda bili ugroženi zbog seksualne opredeljenosti ili rodnog identiteta.

Autor: redportal.rs

#Gej

#Hrvatska

#LGBT

#Proterivanje LGBT osoba