Otuđeno više predmeta, kao i novac

SARAJEVO: Policiji Kantona Sarajevo je vlasnik hotela Brioni, koji se nalazi na području Opštine Ilidža, prijavio da su nepoznate osobe u periodu od 22. do 29. aprila izvršile tešku krađu i napravile štetu u iznosu od blizu 50.000 KM.

Iz hotela je otuđeno više predmeta i stvari, kao i novac. Kako nezvanično saznaje portal Klix.ba, otuđeno je 12.000 evra i 300 KM.

O slučaju je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, po čijem ovlašćenju su policijski službenici Uprave policije izvršili uviđaj na mestu događaja, kojim je konstatovano da je otuđeno više TV prijemnika, aparata za kafu, nakita, novca, te niz drugih predmeta i stvari, koji su činili inventar navedenog hotela, poput roštilja, mikrovalne peći, motornih pila, guma za automobile, kosilica za travu, plinske boce, električnih pekača, alkoholnog i bezalkoholnog pića...

UHAPŠENE 4 OSOBE

Nakon što su prikupljena saznanja o osobama koja se mogu dovesti u vezi sa ovim krivičnim delom, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo ostvarili su saradnju sa policijskim službenicima FUP-a i PU Istočno Sarajevo MUP-a RS.

Četiri osobe su uhapšene, i to svi sa prijavljenim prebivalištem na području Opštine Ilidža: S. P. (1978. godište) zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo "prikrivanje", Š. Č. (1993), E. S. (1998) i E. H. (1977) zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo "teška krađa".

Po prethodno pribavljanim naredbama Opštinskog suda u Sarajevu, izvršeno je više pretresa, kako na području Kantona Sarajevo tako i na području Istočnog Sarajeva, a tom prilikom su pronađeni otuđeni predmeti i stvari, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Iz policije je saopšteno da je više osoba saslušano u svojstvu svedoka.

RIZIK OD POVRATNIKA

Nakon završene kriminalističke obrade, te intenzivnog rada policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS u saradnji sa kolegama iz navedenih agencija na rasvetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih dela, uhapšene osobe su po uputu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo otpuštene iz službenih prostorija, dok će Izveštaj o počinjenim krivičnim delima nadležnom tužilaštvu biti dostavljen redovnim putem.

S obzirom da su uhapšeni odlukom tužitelja pušteni na slobodu, stvoren je rizik da osobe ponove krivična dela za koja se terete, što vraća na problem o kojem je bilo govora i na Skupštini KS o procentu povratnika u 2020. godini, koji iznosi čak preko 73%.

Autor: klix.ba

#Ilidža

#Kanton Sarajevo

#hapšenje

#hotel

#krađa