Holanđanka će najverovatnije biti novi pregovarač Evropske unije

Jedna ženska osoba, mnogo pametna i jako dobro upućena u balkansku problematiku, kako ju je opisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zove se Angelina Ajhorst, prenosi Srpski telegraf u diplomatskim krugovima.

Kako je potvrđeno iz nekoliko međusobno nezavisnih izvora, upravo je ova Holanđanka očigledno pisala takozvani nonpejper (dokument bez zaglavlja i potpisa, koji omogućava da autor ostane sakriven od javnosti, a da se određena informacija ipak plasira) o rešavanju kosovskog pitanja.

Foto: republika.rs / wikimedia.org

Podsetimo, kako je konstatovao Vučić, nakon što je prištinska Koha objavila dokument, tako lukavo mogao je da ga napiše samo neko ko je prisustvovao sastancima o Kosovu i Metohiji od početka i ko je fantastično upućen u dijalog. On je odmah konstatovao i da se u dokumentu iza ponude koja mnogo nudi Srbima krije i zamka u vidu priznanja lažne države Kosovo.

Foto: Tanjug/P. Milošević

Angelina Ajhorst je izuzetno iskusan diplomata iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Tamo je izvršna direktorka za Evropu i srednju Aziju. I, i te kako je upućena u dešavanja na Balkanu. Ajhorstova je, prema funkciji koju obavlja, uključena i u briselski dijalog. I to već sedam godina, a naročito tokom mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Bila je spona između Beograda, Prištine, EU, ali i SAD, u pregovorima o Kosovu. A od pre 3 godine dobila je i zadatak da direktno vodi takozvanu šatl-diplomatiju između Beograda i Prištine (posrednik se naizmenično sreće s jednom i drugom stranom umesto njihovih direktnih susreta).

Mada se može čuti da je naklonjenija albanskoj nego srpskoj strani, Ajhorstova uglavnom govori isto što i drugi evropski zvaničnici. U Beogradu je boravila na desetine puta, najčešće se srećući sa predsednikom Vučićem, s kojim je imala razgovore i na skupovima u inostranstvu.

Autor: Republika.rs

#Angelina Ajnhorst