Problemi oko budžeta

BANJALUKA: Skupština Grada Banjaluke nije usvojila budžet Grada, i to posle dvodnevne rasprave o ovom najvažnijem gradskom dokumentu, preneo je portal Banjaluka.com.

Za budžet je glasalo 12 odbornika, 17 je bilo uzdržano i jedan protiv. Skupština se nije izjašnjavala o amandmanima skupštinske većine jer podnosioci nisu hteli da se glasa o njima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je kako je maksimalno izašao u susret amandmanima skupštinske većine, te da je od 11 prihvatio njih 9 u kompletu i 2 delimično i uklopio ih u budžet. Dodao je da Banjaluka od danas neće funkcionisati jer nema budžeta, kao i da će o tome obavestiti zaposlene jer ne znaju da li će imati plate za april. Ovo će saopštiti i firmama koje održavaju Grad, kao i svima onima koje posluju sa Gradom.

Stanivuković je rekao da je amandmanima skupštinska većina tražila 200.000 KM za udruženje penzionera:

Ponudili smo više, i to 300.000 KM, čime bi svaki penzioner dobio 20% jeftiniju kartu za javni prevoz, a ostatak bi išao za podršku penzionerima za kupovinu lekova. Tražili su 800.000 KM i za ugostiteljstvo, a dali smo 600.000 KM. Predložili smo i 20% stimulansa na plate za zaposlene u Domu zdravlja. Usaglasili smo i da se za most u Česmi za početak izdvoji 100.000 KM za pripremne radove, a za nastavak radova da se planiraju sredstva rebalansom.

U okviru proširenih socijalnih prava gradonačelnik kaže da se pristalo i da se za 50.000 KM poveća iznos za personalnu asistenciju lica sa invaliditetom, te povećanje za funkcionisanje studentskih organizacija za 15. 000 KM.

Rekao je da je sporno ostalo 4 miliona KM koja su tražena za plate zdravstvenih radnika Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

Stanivuković je napomenuo da neusvajanjem budžeta ni Dom zdravlja ne može dobiti neophodne grantove od sada već 900.000 KM, a kasnije i planiranih 1,2 miliona KM.

Novi budžet moguće je predložiti tek za narednih 90 dana ukoliko Skupština ne odluči da može i ranije.

Nastavak 3. redovne sednice zakazan je za ponedeljak, 5. april.

Autor: redportal.rs

#BANJALUKA

#BUDŽET

#Draško Stanivuković

#blokada