Uz pomoć detektora metala pronašli i iskopali razne istorijske predmete

Opštinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu protiv S.M. (48), J.D. (53) i D.M. (23) iz Ljubuškog, koja ih tereti da su prošle godine s arheološkog nalazišta u Tomislavgradu uz pomoć detektora metala pronašli i iskopali razne istorijske predmete koji potiču iz rimskog republikanskog razdoblja I i II veka prije Hrista.

Kantonalno tužilaštvo Kantona 10 u Livnu tereti ih da su počinili krivična dela teška krađa. Kako se navodi u optužnici, terete ih da su 20. decembra 2020. godine s  arheološkog nalazišta na lokalitetu Lib u Tomislavgradu uzeli i za sebe prisvojili pokretne stvari od naročitog istorijskog značaja.

Prema otužnici, oni su uz pomoć detektora metala u zemlji pronašli i iskopali razne istorijske artefakte, bojne projektile, strelice, olovna zrna od praćke, fibule, zakovice, čavle i druge predmete koji potiču iz razdoblja rimske republike iz I i II veka prije Hrista, a te predmete su nameravali zadržati za sebe.

Prema informacijama iz istrage, policija je tada reagovala po prijavi da nepoznate osobe obavljaju ilegalno iskopavanje na lokalitetu Lib, a izlaskom na teren policija je u automobilu Nisan pronašla 3 osobe i određen broj iskopanih arheoloških predmeta.

Autor: redportal.rs

#Bosna i Hercegovina

#areheologija

#arheološko nalazište

#krađa